6. dani pobijenih franjevaca

Molitve kod stratišta za ubijene fratre

franjevci
Jabuka.tv
08.02.2016.
u 07:00

Šesti dani pobijenih franjevaca, organizirani u povodu 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih fratara, završili su sinoć u širokobriješkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije slavljenjem mise zadušnice koju je uz mnoštvo svećenika i vjernika predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Zrcalo povijesti

- Mi imamo zrcalo povijesti koje je uvijek pomalo zamućeno, zato traži stalno brisanje, čišćenje, pročišćenje do potpunog sagledavanja u bistrini. Zato Crkva nikad ne žuri u sagledavanju povijesne istine. Čeka, ispituje, pita se i moli. A jedno od tih pitanja moglo bi i ovako zvučati: jesu li naša braća goreći u onoj buktinji na ovom Brijegu mogla i naslutiti u toj noći, u toj tami ljudske zlobe, mržnje, da će njihov plamen u konačnici nadjačati mržnju njihovih krvnika? Mi vjerujemo da jesu. Sastajući se svih ovih godina ovdje na ovaj dan, čvrsto smo uvjereni u ispravnost i nevinost naše ubijene braće, nevinost našega puka, tolikih žrtava našega naroda kojima žrtvenike još ne otkrismo - kazao je, uz ostalo, u svojoj homiliji fra Šteko.

Molitva kod skloništa

Molitveni program započeo je molitvom kod ratnog skloništa nadomak crkve i samostana, mjestu ubojstva i spaljivanja 12 fratara iz širokobriješkog samostana 7. veljače 1945. godine, što spada među najgnusnije komunističke, boljševičke zločine. Prošle godine franjevci koji njeguju sjećanje na svoju pobijenu braću i još uvijek skupljaju svjedočanstva i dokumente o njima pristupili su temeljitoj zaštiti ratnog skloništa. Grad Široki Brijeg prošle je godine jednu ulicu nazvao Ulicom pobijenih franjevaca koja će, kad ih se proglasi mučenicima, biti Ulica franjevačkih mučenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?