izvješće

Moguće da se u zraku još pojavi polen ambrozije i borova, jedna od mjera zaštite su maske

alergija
18.11.2022.
u 07:52

Osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) stručnjaci preporučuju da se, u slučaju promjene kliničke slike, jave svom nadležnom liječniku. Moguće je da se u zraku još pojavi polen ambrozije i borova koji, uz aerozagađenje, mogu dovesti do dišnih smetnji. Kao jedna od preventivnih mjera koje građani mogu poduzeti da bi spriječili pojavu alergijske reakcije jeste korištenje zaštitnih maski N99 i N95.  

Navedeno je to, između ostalog, u izvješćima u kojima je sagledana situacija polena alergenih biljaka, s posebnim osvrtom na polen ambrozije na području Sarajevske županije za period kolovoz - studeni. 

Izvješća su upućena iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša SŽ.

Polen ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) na obje mjerne stanice konstatiran je prvi put sredinom kolovoza (MS Stari Grad-16.08., MS Pofalići-17.08.2022. godine).

Usporedbom rezultata monitoring polena za područje SŽ na obje mjerne stanice u ovoj godini može se zaključiti da su veće koncentracije polena alergenih biljaka konstatirane na MS Pofalići, dok su manje koncentracije polena konstatovane na MS Stari Grad.

Usporedbom koncentracije polena alergene biljke ambrozije sa prošlom godinom, primjetan je značajan pad polena navedene alergene biljke.   

- Povoljni uvjeti koji su vladali posljednjih mjeseci, pogodovali su cvjetanju i oslobađanju visokih koncentracija polena alergene biljke ambrosia artemisiifolia L. Mali broj dana sa padalinama i veći broj sunčanih dana pogodovali su cvjetanju i drugih alergenih biljaka. Navedeni povoljni uvjeti doveli su do zadržavanja polena u zraku, a time i pojave učestalih alergija i drugih resporatornih smjetnji. Manja koncentracije polena ambrozije, usprkos povoljnim uvjetima koji su vladali tikjekom istraživanog razdoblja, rezultat su i košenja travnatih i neuređenih površina - navode iz Centra.   

Iz Službe za protokol i press SŽ naglašavaju kako je završena sezona monitoringa polena alergenih biljaka na području SŽ za 2022. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije