OČEKUJU SE IMENOVANJA

Moguć ulazak SDA u rukovodstvo oba doma Parlamenta

'f parlament-01'
Foto: ''
21.01.2014.
u 09:08

SBB iz kojeg dolazi dosadašnji predsjedatelj Škaljić jasno je stavio do znanja da neće izlaziti sa svojim kandidatom za predsjedatelja

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH sutra bi trebao održati sjednicu na kojoj se očekuje odluka o tome kako će funkcionirati ovo tijelo zakonodavne vlasti u ostatku mandata, odnosno hoće li biti imenovan novi predsjedatelj ili će se naći neko “privremeno rješenje”. Dosadašnji predsjedatelj Fehim Škaljić je početkom mjeseca podnio neopozivu ostavku, a Kolegij Zastupničkog doma ju je već prihvatio. Škaljić je sukladno odluci Kolegija zakazao za sutra sjednicu Doma sa samo dvije točke dnevnog reda. Prva je odluka o razrješenju predsjedatelja Zastupničkoga doma, a druga prijedlog odluke o izboru novog predsjedatelja. Naravno, pod uvjetom da se postigne dogovor o tome do same sjednice. Nitko nije pretjerano zainteresiran za tu poziciju.

SBB bez kandidata

SBB iz kojeg dolazi dosadašnji predsjedatelj Škaljić jasno je stavio do znanja da neće izlaziti sa svojim kandidatom za predsjedatelja. Sličan je stav i u SDP-u, stranci iz koje dolaze dva aktualna dopredsjedatelja Zastupničkog doma. Dva HDZ-a također nisu zainteresirana, ali upozoravaju da bi sukladno ustavnim odredbama na toj poziciji trebao biti pripadnik srpskog naroda ili netko iz reda “ostalih”. No, bošnjačke stranke, uključujući SDA, ne misle tako pa se vjeruje kako bi upravo ova stranka mogla predložiti kandidata za predsjedatelja.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović ranije je najavio da su oni spremni podržati svakog kandidata za kojeg se ocijeni da može predsjedati Domom te da će samo u slučaju da ne bude dogovora oko zajedničkog kandidata predložiti nekoga iz svojih redova. Kao mogući kandidati spominju se bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić te zastupnici SDA Ljiljana Sakić, Sakib Softić i Ismet Osmanović. Imenovanjem Ljiljane Sakić kao Srpkinje ispoštovala bi se ustavna odredba o nacionalnoj raspodjeli šest ključnih dužnosti u FBiH, dok se Softić najviše spominje kao osoba s iskustvom budući da je u prošlom mandatu bio predsjedatelj Zastupničkog doma. Od ishoda ove sjednice Zastupničkog doma i eventualnog izbora novog predsjedatelja mogla bi ovisiti i odluka o tome tko će biti dopredsjedatelj Doma naroda iz bošnjačkog naroda.

Kolegij Doma naroda

Za srijedu je također zakazana sjednica Kolegija Doma naroda na kojoj bi se moglo razgovarati o nasljedniku Jasmina Smailbegovića koji je preminuo u subotu. Taj prijedlog treba stići iz Kluba Bošnjaka gdje SDA ima većinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?