praznik

Mogu li stanovnici BiH 1. svibnja uopće nazvati Praznikom rada

01.05.2017.
u 07:00

Prvi svibnja - Praznik rada za većinu Bosanaca i Hercegovaca ove godine, kada je na sceni puko preživljavanje, nema nikakvog značaja, piše Večernji list BiH. Tisuće radnika i onih koji, na svoju nesreću to nisu, nemaju povoda slaviti taj praznik te će, umjesto odlaska na pečenu janjetinu, prasetinu ili pak roštilj, ostati kod kuće. Sve je manje i besplatnog graha. Može li se 1. svibnja uopće nazivati praznikom, a još manje Praznikom rada?

Poražavajući podaci

Da nije riječ o pukoj nostalgiji za “boljim danima”, govore i brojke. Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju kako su u Bosni i Hercegovini 511.922 osobe na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 268.958 ili 52,54% su žene.

Ni većina zaposlenih nema previše razloga za slavlje. Od 718.000 zaposlenih, dramatična je procjena kako oko 200.000 njih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovito ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi! Tako i na 1. svibnja oko milijun stanovnika BiH živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 ispod te granice. Tome treba dodati i oko 500.000 umirovljenika u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka.

Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Europi i svijetu. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je po nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira na to što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste. Usporedbe radi, u BiH se po glavi stanovnika godišnje potroši 28 kilograma mesa, a u državama Europske unije 91 kilogram. Ili - u EU se godišnje po glavi stanovnika pojede 35 kilograma kruha, a 110 kg u BiH. Procjene također pokazuju kako oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno, odnosno bez kakve-takve večere.

Rijetke iznimke

Međutim, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerojatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inozemna istraživanja pokazuju kako u Bosni i Hercegovini žive 92 multimilijunaša čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi maraka. U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 milijuna dolara.
Zanimljivo je da broj multimilijunaša u BiH raste - 2012. godine bilo ih je 65, a po svim procjenama, na kraju ove godine bit će više od 100! Ni oni neće ići na grah, oni će Praznik rada dočekati na egzotičnim svjetskim destinacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?