Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Moćno sredstvo: Tekući klorofil čisti jetru, briše akne, oporavlja

Sok mlade pšenice i tekući klorofilin je dobar izbor za sezonske detoksikacije, dakle za čišćenje organizma u proljeće i na jesen, ali uz savjetovanje sa stručnom osobom
20. travnja 2021. u 07:06 0 komentara 319 prikaza
Foto: Dreamstime

Sok pšeničnih mladica je vrlo bogata mješavina neophodnih nutrielemenata kojima obiluje život koji se tek rađa. Drevne civilizacije su znale da je najveća snaga života generirana u mladicama bilja. Zato su ih sakupljali i koristili kao deliciju namijenjenu plemstvu i za ljekovite svrhe, odgovara za 24sata.hr nutricionisti i fitoaromaterapeut Goran Smirčić, iz Udruge EteriCo, koja okuplja alternativce s riječkog područja, komentirajući novi trend. 

Sve više mladih djevojaka na društvenim mrežama promovira ispijanje soka od praha mlade pšenice, uz tvrdnju da su se tako riješile akni i došle do čistog tena i bez skupih kozmetičkih preparata. U zadnje vrijeme vrlo česta alternativa tome je tekući klorofilin, pročišćeni oblik s višom koncentracijom klorofila, koji se također nabavlja u prahu i muti s vodom.

Sadrži bioraspoloživi kalcij, magnezij, željezo...

- Osobno pacijentima češće preporučujem pročišćeni tekući klorofilin, kako bih maksimizirao samo njegovo djelovanje, no cjelovitost soka od mlade pšenice ima i dodatnih prednosti - kaže. I dok se u brojnim objavama govori o ljekovitim svojstvima klorofila, Smirčić ističe kako je bolje govoriti o 'održavanju zdravlja kroz prevenciju'.

- Značaj drevnih liječnika koji su koristili mladu pšenicu nije se očitovao u sposobnosti liječenja bolesti, nego održavanja zdravlja kroz prevenciju. Pojava bolesti nekad bi često i liječnika koštala života i vjerojatno je da je baš mlada pšenica tada igrala važnu ulogu u održavanju homeostaze ondašnjih plemića i kraljeva, te time garantirala i život i karijeru samog liječnika - kaže. Zahvaljujući brojnim istraživanjima, u naše vrijeme znamo da sok mlade pšenice sadrži liposolubilne vitamine E, K i A, te hidrosolubilne vitamine B, C i K, dodaje. Od mikronutrijenata sadrži bioraspoloživi kalcij, magnezij, željezo i nešto kalija.

 | Autor : Dreamstime Foto: Dreamstime

- Po tim vrijednostima ne odstupa mnogo od drugih mladica. No, njegova vrijednost leži u sve popularnijem biljnom pigmentu: Klorofilu. Klorofil i njegov bolje resorbirajući oblik, klorofilin, smatraju se snažnim detoksiratorima i kelatorima. Pošto su nam zrak, zemlja i voda opterećeni mnogim teškim metalima i ostalim toksičnim elementima, detoksikacija i kelacija (proces u kojem se metali vezuju i izbacuju uz organizma) postala je sezonska potreba, pojašnjava Smirčić. Upravo zbog toga klorofil i klorofilin preporučuje prije svega ljudima koji su izloženi štetnim isparavanjima kemijskih spojeva, primjerice u naftnoj industriji, ili u radu s kemikalijama.

Sličan sastav s hemoglobinom

- Preporučuje se i aktivnijim rekreativcima te sportašima sa velikim aerobnim naporima. Naime, sportsko tijelo zahtjeva više resursa i opterećeno je slobodnim radikalima i povećanoj kiselosti, a zanimljivo je da su sportaši koji su ga konzumirali nakon kratkog vremena prijavili nešto bolje performanse treninga u zoni izdržljivosti. To povezujem sa blagotvornim djelovanjem klorofila na oksigenaciju krvi i bržeg oporavka nakon treninga - ističe sugovornik.

Dodaje kako je o osobno koristio pročišćeni tekući klorofilin i protokolu nakon oporavka od infekcije koronom i otklanjanju posljedica bolesti, kaže Smirčić. Dodaje kako je jedna od zanimljivosti izuzetna kemijska sličnost klorofilina u biljkama i hemoglobina u našoj krvi.

- Možda se njegova efikasnost krije baš u tome, iako je biokemijska pozadina njegovog djelovanja na organizam još uvijek nejasna. Bez obzira na to, mnogi konzumenti pšeničnih mladica prijavili su vrlo pozitivna djelovanja: Od boljeg tena, što se vjerojatno može pripisati blagotvornom utjecaju na krv i kroz potencijalnu drenažu jetre, preko poboljšanja želučanih tegoba i reumatskih tegoba do više energije i boljeg spavanja, ističe. Dodaje kako se potencijal klorofila može predvidjeti i u tretmanu želučanih tegoba, na primjer u obuzdavanju problema s i Helicobacter pylori infekcijom, te kao pomoćna terapija kod karcinoma, ali u tom slučaju obavezno u suradnji sa liječnikom - kaže.

- Sok mlade pšenice i tekući klorofilin svakako je dobar izbor za sezonske detoksikacije, dakle za čišćenje organizma u proljeće i na jesen, ali uz savjetovanje sa stručnom osobom. Naime, mnogi ljudi koriste nekoliko različitih biljaka za detoksikaciju, što nije dobro, posebno ako biljke imaju isti mehanizam djelovanja. Zato je dobro da protokol drenaže odredi stručna osoba, uzimajući u obzir krvnu sliku čovjeka i stanje tijela, u kombinaciji s nizom drugih faktora: Godinama, tjelesnom težinom, preparatima koje već pijete i fizičkom aktivnosti koju redovito provodite - zaključuje sugovornik.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.