USS SIOUX CITY

Moćni američki borbeni brod plovi prema Crnom moru

10.05.2022.
u 13:12

Američki obalni borbeni brod (LCS) USS Sioux City klase Freedom otplovio je ovih dana iz svoje matične luke u Floridi kako bi djelovao u zoni odgovornosti 6. flote Sjedinjenih Država. Područje odgovornosti 6. flote uključuje europske i afričke vode, ali američka ratna mornarica nije precizirala gdje bi brod mogao djelovati.

S obzirom na to da je zapovjednik 6. flote viceadmiral Gene Black naglasio da razmještanje Sioux Cityja omogućuje integriranje jedinstvenih operativnih sposobnosti LCS-a u raznolik sustav flote, sa sigurnošću se može zaključiti da plovi prema Sredozemlju zbog ruske agresije na Ukrajinu. Riječ je o brodu čija je glavna namjena borba protiv obalnih ciljeva na kratkoj udaljenosti te može poslužiti u protupodmorničkoj obrani i pronalaženju mina, a tportal donosi više o sposobnostima tog plovila.

Razmještaj Sioux Cityja pripremao se godinama, ali ga je u tome ometao tehnički nedostatak koji je 2020. otkriven u cijeloj klasi Freedom. Inženjeri su godinu dana otklanjali kvar koji je brodovima te klase ograničavao rad pri najvećim brzinama, nakon čega je Sioux City u sklopu 4. flote plovio u atlantskim vodama Srednje i Južne Amerike, piše tportal.

Iako je ranije bilo predviđeno da plovi u blizini bliskoistočnih obala, zapovjedništvo američke ratne mornarice nije htjelo riskirati slanjem broda na drugu stranu Atlantika dok se u potpunosti ne uklone uočeni nedostaci. Premda nije precizirao odredište Sioux Cityja, viceadmiral Gene Black otkrio je javnosti tek da ”agilnost obalnog borbenog broda omogućuje djelovanje u okruženju blizu obale i na otvorenom moru, povećavajući našu sposobnost pružanja sigurnosti i stabilnosti diljem europskog područja”.

To u prijevodu znači da Sioux City plovi što bliže Crnom moru nakon što su ga u veljači, pred samu rusku agresiju na Ukrajinu, napustili NATO-vi brodovi. Još uvijek nije poznato hoće li Sioux City najprije doploviti do Napulja, u kojem je smješteno zapovjedništvo 6. flote, ili će bez zaustavljanja krenuti prema Crnom moru.

Sioux City izgradila je tvrtka Lockheed Martin u brodogradilištu Marinette Marine u američkoj saveznoj državi Winsconsin. Kobilica je položena u lipnju 2014., brod je porinut godinu i tri mjeseca kasnije, a naručitelju je predan 2018., nakon dvogodišnjeg testiranja. Puna istisnina broda iznosi 3500 tona, dužine je 115 metara, širine 17,5 metara i gaza od 3,9 metara. Maksimalna brzina iznosi 45 čvorova, što je 83 kilometara na sat, a pokreću ga dva Rolls-Royceova motora MT30 s plinskim turbinama, dva Colt-Pielstickova dizelska motora te četiri Rolls-Royceove mlaznice ukupne snage 36 megavata. Domet krstarenja pri brzini od 18 čvorova iznosi 3500 milja, a autonomija plovidbe je 21 dan, odnosno 336 sati u jednom ‘komadu’.

Posadu broda čini od 15 do 50 pripadnika osnovne posade, a popunjava se s dodatnih 75 mornara, ovisno o misiji. Ovaj LCS, čija je matična luka Mayport u Floridi, ima dvije posade – tzv. plavu i zlatnu – koje se izmjenjuju u razdobljima plovidbe i obuke u bazi. Posade se mijenjaju svakih nekoliko mjeseci omogućujući brodu da duže ostane raspoređen bez iscrpljivanja osoblja.

LCS Sioux City, nazvan po gradu u saveznoj državi Iowa, pripada odjelu brodova unutar podskupine LCSRON2, specijalizirane za površinsko ratovanje. Radi se naime o plovilima osposobljenima za borbu protiv obalnih ciljeva, protupodmorničku obranu i pronalazak plovećih mina. Američka mornarica napomenula je da Sioux City plovi prema Europi noseći dva višenamjenska helikoptera MH-60 Seahawk, koji su mornarička verzija poznatih Black Hawkova, ali i bespilotni helikopter MQ-8 Fire Scout, dizajniran za izviđanje, pružanje zračne potpore i podrške za precizno ciljanje kopnenim, zračnim i pomorskim snagama.

Sioux City od protuzračnog naoružanja ima 57-milimetarski top BAE Systems Mk110, najnoviju inačicu topa poznatijeg pod oznakom Bofors 57Mk3 i namijenjenog ugradnji na brodove niskog i vrlo niskog radarskog odraza, čiji je domet 12 kilometara, a može uništavati ciljeve u zraku na udaljenosti od sedam kilometara. Brzina paljbe iznosi 200 granata u minuti, a posadu čini pet članova – voditelj, dočasnik i mornar u topu te dva poslužitelja u pramčanoj komori sa streljivom. Topom se, inače, može ciljati iz kupole ili daljinski iz operativno-borbenog središta broda.

Tu su i dva topa Mk44 Bushmaster II kalibra 30 milimetara dok raketno oružje čini protubrodski modul NETFIRES UVP za brodske projektile zemlja-zemlja LAM te visokoprecizne kopnene projektile PAM, a nazočna je i mala, lagana infracrvena raketa zemlja-zrak tipa RIM-116, kao i napredni lagani torpedo Honeywell Mk50 za uništavanje brzih podmornica, piše tportal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?