Pretjerano korištenje mobitela može imati negativne posljedice

Mobiteli mogu izazivati stres, glavobolju, poremećaj sna...

mobiteli
Shutterstock
24.04.2022.
u 10:52

Prije dolaska bežičnih telefona nitko nije očekivao pozive za vrijeme vožnje u automobilu, tijekom kupnje ili u kafiću. Međutim, u vrijeme mobilnih telefona postoji mogućnost da u svakom trenutku dođe do poziva. Zbog toga su naši mozgovi uvjetovani da stalno očekuju poziv. Stručnjaci upozoravaju na to da ovaj sindrom može dovesti do dugoročnih negativnih zdravstvenih posljedica, kao što su glavobolja, stres i poremećaji spavanja, piše Večernji list BiH.


Prilagodba
No, bez obzira na cjelokupan napredak koji je tehnologija donijela, iz dana u dan sve smo svjesniji činjenice kako se čovjek još nije prilagodio suživotu s tehnologijom. Prema istraživanjima, sve je više onih koji su svoj život podredili blagodatima tehnologije pa zbog toga stradava i njihovo zdravlje. Istraživanje objavljeno u magazinu "Computers in Human Behaviour" pokazalo je da devet od deset osoba pati od sindroma fantomske vibracije, a riječ je o trenucima u kojima vam se čini da vam mobilni telefon vibrira ili zvoni u džepu. Robert Rosenberger, filozof i docent na Tehnološkom institutu u Georgiji, izjavio je da je ovaj fenomen uzrokovan "naučenim tjelesnim navikama". Istraživanje koje je objavljeno u magazinu "Computers in Human Behaviour" sugerira da telefon u vašem džepu postaje poput dijela tijela, zbog čega lako zaboravite da je tamo. Tako dolazi do sindroma fantomske vibracije. Liječnici s "Mayo" klinike tvrde kako korištenje pametnih telefona i tableta prije odlaska na spavanje zbog svjetlećih efekata ometa oslobađanje melatonina i tako dolazi do ometanja procesa spavanja. Centri koji se bave liječenjem poremećaja sna diljem svijeta upozoravaju na novi sindrom, tzv. digitalnu nesanicu, poremećaj čija se učestalost vrtoglavo povećala u posljednje tri godine. Danas čak 40 posto osoba koje imaju teškoće s uspavljivanjem za taj problem mogu okriviti uporabu elektroničkih uređaja u večernjim satima. Nomofobija je pojam koji je sve češće korišten, a predstavlja strah od gubitka mobilnog telefona, a prema nedavnoj studiji, od ovoga pati čak 66 posto ispitanika. Najnoviji telefoni omogućavaju trodimenzionalnu sliku, a to zna biti pokretač migrena i vrtoglavice kod iznenađujuće velikog broja korisnika. Ortopedi su upozorili i na "SMS palac", koji je sve češći među korisnicima pametnih telefona.

Razvijanje ovisnosti
No, ono na što bi trebalo najviše obratiti pozornost, upozoravaju bh. psiholozi, jest sadržaj koji prate mlade generacije. Ne možemo djeci zabraniti susret s tehnologijom, ali ne može im to biti ni zamjena za svu ljubav i posvećenost roditelja i odraslih - ističe psihologinja. Upozoravaju kako postoje veliki izgledi da djeca postanu ovisna o telefonima, videoigricama i određenim sadržajima za kojima tragaju, zbog čega je nužan oprez.
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?