Zbog obilja vlage i topline

Mobilno stanje u najvećem vinogorju

12.05.2018.
u 18:09

S više od 1000 hektara plantažnih vinograda u privatnom i 200 ha u vlasništvu Vinarije Čitluk, na području čitlučke općine, nalazi se najveće vinogorje u BiH. Poučeni višestoljetnim iskustvom broćanski vinogradari jako dobro znaju da urod i kvaliteta grožđa pa tako i kvaliteta vina, uvelike ovise o pravodobnoj i pravilnoj rezidbi trsova, oranju, gnojidbi, pljevidbi te pravilnom i pravodobnom prskanju, tj. zaštiti vinograda od bolesti i štetočina.

Pljevdiba i prskanje

Zbog obilja vlage i topline, ove su se godine mladice vinove loze naglo razvile, učestalo smjenjivanje kišnih te sunčanih i sparnih razdoblja uvelike pogoduju razvoju bolesti i štetočina na vinovoj lozi. Stoga, broćanski vinogradari ovih dana svaki trenutak lijepa vremena koriste za mukotrpnu pljevidbu i redovito prskanje vinograda odgovarajućim fungicidima i insekticidima. U tome im pomoć pružaju stručnjaci Zavoda za poljoprivredu, savjetodavnu službu i zaštitu bilja Hercegovačko-neretvanske županije, koji koriste podatke Agrometeorološkog centra, što je prije 11 godina instaliran na Vinarijinu plantažnom vinogradu Dubrava kod Čitluka. Naime, taj AMC služi za prognoziranje pojave različitih biljnih bolesti, tj. za preventivno djelovanje u zaštiti bilja, a pokriva područje od 60 četvornih kilometara. Opremljen je najsuvremenijim digitalnim uređajima za mjerenje temperature, vlažnosti i ostalih potrebnih podataka u tlu i zraku. Sve te podatke AMC automatski prosljeđuje središnjem Regionalnom agrometeorološkom centru u Mostaru gdje pristižu podaci i iz ostalih agrometeoroloških centara s područja Hercegovine.

U regionalnom centru u Mostaru prate se vremenske prilike i procjenjuje vrijeme pojave, razvoja i širenja pojedinih vrsta bolesti i štetočina na poljoprivrednim kulturama, a zatim se obavještavaju poljodjelci o potrebi preventivnog djelovanja u cilju pravodobnog i pravilnog korištenja pesticida.

Treba naglasiti da su izgradnju spomenutog AMC na lokalitetu Dubrava financirale dvije europske organizacije: švicarska DEZA GTZ i talijanska CIEPA, a izgrađen je sukladno propisima i standardima Europske unije čiji je cilj proizvodnja što zdravije hrane i smanjivanje trovanja ljudi pesticidima (insekticidima, fungicidima i herbicidima) i drugim toksičnim tvarima.

Razvoj plamenjače

AMC na plantaži Dubrava od posebnog je značaja za sve vinogradare Brotnja – najvećeg vinogorja u Bosni i Hercegovini jer svakog proljeća zbog obilja vlage i sunca vinova loza naglo buja što pogoduje brzom razvoju peronospore (plamenjače) i drugih bolesti i štetnika na vinovoj lozi. Stoga, od goleme važnosti je obaviti pravodobnu i pravilnu zaštitu vinograda pri čemu upute broćanskim vinogradarima daju Vinarijini poljoprivredni stručnjaci, djelatnici spomenutog Zavoda za savjetodavnu službu i zaštitu bilja Hercegovačko-neretvanske županije i voditelji spomenutog Regionalnog centra iz Mostara, koji ih redovito upoznaju o najnovijim svjetskim dostignućima u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, prate stanje na terenu i obavještavaju ih o pojavi bolesti i štetočina te im daju upute o vremenu i načinu primjene odgovarajućih zaštitnih sredstava. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije