Mnogi zaborave na ovo: Evo kako ispravno oprati voće i povrće od pesticida

08.03.2025.
u 20:34

Mnogi ljudi ne shvaćaju da, iako se svježi proizvodi često smatraju sigurnima, mogu biti izloženi raznim opasnostima.

Naime, svake godine svaka deseta osoba oboli zbog hrane, a gotovo 46% tih slučajeva uzrokovano je konzumacijom voća i povrća.

Razlog za to leži u načinu na koji se proizvodi uzgajaju i obrađuju. Mnogi rastu na otvorenom, što znači da mogu biti izloženi raznim zagađivačima poput insekata, ptica, pa čak i kontaminiranog tla. Osim toga, voće i povrće može se kontaminirati tijekom pakiranja, skladištenja ili pripreme. Čak ni hidroponski uzgojeni proizvodi nisu imuni na bakterije i pesticide, piše Science Alert.

Zato je pravilno pranje ovih namirnica ključno za očuvanje zdravlja. Najbolji način pranja je korištenje hladne, tekuće vode. Površinu voća i povrća treba dobro istrljati rukama kako bi se uklonile nečistoće, pesticidi i mikrobiološke čestice. Preporučuje se korištenje čiste posude umjesto sudopera za namakanje, kako bi se izbjegla kontaminacija, prenosi Krstarica.

Važno je temeljito oprati…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja