stotine tisuća bh. građana u inozemstvu mogu glasovati

Mnogi će doći “na odmor” u BiH 7. listopada kako 
bi ostvarili biračko pravo

18.09.2018.
u 14:00

Rekordan broj bosanskohercegovačkih građana u inozemstvu registrirao se za glasovanje na predstojećim izborima. Najveći broj njih glasovat će poštom, a manji dio u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine koja su za to određena, piše Večernji list BiH. Čini se kako su nastojanja političkih stranaka da animiraju građane u inozemstvu za sudjelovanje na ovim izborima dala rezultate.

Stanje u dijaspori

Tim prije što je očito kako broj od oko 80 tisuća registriranih glasača za glasovanje izvan BiH nije i najbolja slika sudjelovanja bh. iseljeništva u izbornom procesu. Naime, dostupne informacije govore kako će mnogi od naših građana u inozemstvu u vrijeme izbora doći u BiH i osobno glasovati u općinama gdje su formalno prijavljeni, odnosno gdje imaju osobne iskaznice.

Zbog pasivnog sustava registracije koji se primjenjuje u BiH, svi punoljetni građani koji imaju osobne dokumente izdane u zemlji automatski se uvrštavaju na središnji birački popis. Zbog toga se i pojavio “problem” po kojem je broj birača za samo dvjestotinjak tisuća manji od broja građana registriranih na popisu stanovništva 2013. godine. Mnogi su odmah posumnjali u malverzacije jer je ispalo da u zemlji s 3,5 milijuna građana čak 3,3 milijuna njih ima pravo glasa. Svjetski prosjek je da se negdje između 78 i 82 posto populacije nalazi na biračkom popisu, jer se broj maloljetnika u prosjeku kreće oko 20 posto. To bi u praksi značilo kako u BiH živi više od 600.000 maloljetnika, a ne oko 200 tisuća kako bi se moglo zaključiti iz usporedbe podataka s popisa stanovništva i središnjeg biračkog popisa. Međutim, u pitanju je činjenica da mnogi građani koji imaju osobne iskaznice BiH, a trenutačno žive izvan zemlje, nisu popisani 2013. godine kao dio ukupnog bh. stanovništva. Ipak, svi oni teoretski mogu ostvariti biračko pravo, bilo da su se registrirali za glasovanje u odsutnosti ili da na dan izbora dođu u mjesto u BiH gdje su formalno prijavljeni i gdje im je izdana osobna iskaznica.

Takvih bi moglo biti puno jer su mnogi prilagodili godišnji odmor i dolazak u domovinu u vrijeme izbora.

Pripreme

U svakom slučaju, broj potencijalnih birača u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošle izbore porastao je za 172 tisuće, a dijaspora bi ovaj put, glasujući poštom ili osobno, mogla umnogome utjecati na rezultat izbora.

Znaju to i politički subjekti koji se nadmeću na izborima pa su ovaj put svoju pozornost usmjerili i na taj dio birača. Na lokalnoj razini stranke prave posebne popise potencijalnih glasača iz inozemstva i rade na njihovu animiranju kako bi one neodlučne privoljeli da na dan izbora dođu u BiH. Za registraciju za glasovanje poštom sad je kasno jer su rokovi istekli, ali sve do dana izbora moguće je da građani iz inozemstva donesu odluku i glasuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?