Sukobi

MMF se protivi 
raspodjeli 450 mil. KM Centralne banke

dgdsg
02.11.2015.
u 06:15

Bošnjački i srpski predstavnici u Vijeću ministara i dvjema entitetskim vladama suglasni su da se obvezne devizne pričuve BiH smanje za nekih 450 milijuna KM kako bi se dobile mogućnosti raspolaganja značajnim novčanim iznosima, time i utjecajem, no nisu suglasni oko upotrebe i raspodjele toga novca. Budući da su u Republici Srpskoj oporba, a na razini države vlast, iz SDS-ove koalicije bliske strankama u Sarajevu odbili su mogućnost da taj novac ide entitetima, čime bi praktično politički i financijski podržavali Vladu SNSD-a. Istodobno iz SNSD-a smatraju da država ne može osnivati nove agencije i raspodjeljivati novac za gospodarske aktivnosti jer se radi o entitetskoj nadležnosti.

Neustavna odluka

I jedna i druga strana, međutim, svoje namjere nije provjerila kod glavnog bosanskohercegovačkog kreditora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)-a koji se tome oštro protivi. Prelijevanje dijela novca sada bi bio spas za posrnule proračune entiteta, dok bi se, pak, s razine države taj novac najviše koristio za kupovinu političkog povjerenja. Sama inicijativa da se višak pričuva Centralne banke BiH, koje sada iznose oko 7,8 milijardi maraka, koristi preko investicijskog državnog fonda, koji bi se tek trebao uspostaviti, zasigurno bi dovela do usijanja već narušenih odnosa srpskih ministara iz Vijeća ministara i Vlade RS-a. Samo 2008., kada je praktično velika kriza nastupila, smanjivanje za jedan posto obveznih pričuva donijelo je u proračune oko 700 milijuna KM. Sada bi se raspodjeljivala dobit ostvarena u prošloj godini za od oko 600 mil., s tim da bi operativno bilo 450 mil. Vlasti u RS-u smatraju nezakonitim i protuustavnim da se osniva nova institucija na razini države. Državni zastupnik i ministar financija u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da država stvara paralelan proračun – izvanproračunsku potrošnju jednaku proračunu BiH.

Nove turbulencije

“Razvojna i socijalna komponenta su na razini entiteta i zato to nije dobro raditi jer će dovesti do političke turbulencije koja neće dopustiti da se realiziraju ni oni poslovi za koje je ova zemlja nadležna”, tvrdi Špirić. No, iz Vijeća ministara tvrde kako nema ni jedne aktivnosti ili poteza kojim bi ugrozili monetarnu stabilnost BiH. Tvrde i da imaju ovlast za eventualno formiranje investicijskog fonda za ekonomski razvoj i poduzetništvo. Ideja nije razmatrana, ali potvrđuju da tragaju za izvorom financiranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?