Izvršni odbor MMF-A

BiH dobila na raspolaganje 74,6 milijuna eura

09.02.2018.
u 19:09

 

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je zaključio prvi pregled ekonomskog učinka Bosne i Hercegovine u okviru Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility - EFF) te je BiH dobila na raspolaganje iznos od 63,4 milijuna SDR (oko 74,6 milijuna eura), čime ukupni iznos do sada doznačenih sredstava iznosi 126,8 milijuna SDR (149,3 milijuna eura).

Kako je priopćeno iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a, Izvršni odbor je odobrio trogodišnji aranžman u okviru EFF-a za BiH 7. studenoga 2016. u iznosu od 443,042 milijuna SDR (oko 533,3 milijuna eura u vrijeme kada je aranžman odobren).

Nakon rasprave Izvršnog odbora, zamjenik direktora i vršitelj dužnosti predsjedatelja Odbora Tao Zhang rekao je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina nastavila ostvarivati napredak u smanjenju unutarnjeg i vanjskog debalansa.

- Vlasti su također provele ekonomske politike i strukturalne reforme u sklopu programa koji podržava MMF, uključujući i održavanje fiskalne discipline, očuvanje financijske stabilnosti i unapređenje poslovnog okruženja. Važno je da vlasti nastave s naporima u smislu jačanja potencijala za rast i rješavanja strukturalnih slabosti, uz održavanje ekonomske i financijske stabilnosti - rekao je Zhang.

Ističe da je došlo je do napretka u provođenju strukturalnih reformi, uključujući i harmonizaciju poreznih zakona između entiteta i unapređenje korporativnog upravljanja u poduzećima u državnom vlasništvu.

Očekuje se da će nedavno povećanje trošarina na gorivo deblokirati vanjsko financiranje za značajne investicije u infrastrukturu koje će potaći rast. U narednom razdoblju, vlasti trebaju nastaviti s naporima na unapređenju poslovnog okruženja reformiranjem tržišta rada i smanjenjem parafiskalnih nameta.

- Proračuni za 2018. godinu predviđaju kontinuirano smanjenje ukupne potrošnje na plaće u odnosu na BDP putem generalnog zamrzavanja plaća i ograničenja u zapošljavanju. Na vlast se apelira da nastave s reformama u vezi zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i putem funkcionalnih pregleda - naglašava Zhang.

Dodaje da uštede ostvarene na ukupnoj potrošnji za plaće treba usmjeriti prema kapitalnim izdacima koji potiču rast. Rješavanje pitanja neizmirenih obveza u javnom sektoru je ključno za ublažavanje potencijalnih fiskalnih rizika i odmah treba početi s reformama putem kojih će se smanjiti akumuliranje neizmirenih obveza.

- Sektor bankarstva je i dalje uglavnom stabilan, ali i dalje postoje određene slabosti i neophodno je biti na oprezu. Ostvaren je hvalevrijedan napredak u modernizaciji pravnog i regulatornog okvira za financijski sektor putem usvajanja novih zakona o bankama i izmjena i dopuna zakona o agencijama za bankarstvo - rekao je Zhang.

Zaključio je da treba što prije donijeti novi zakon o osiguranju depozita i da su potrebni kontinuirani napori u smislu unapređenja koordinacije, suradnje i razmjene informacija među različitim organima koji su nadležni za financijski sektor da bi se očuvala stabilnost financijskog sektora.

 

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije