Europska unija odlučila

Mlijeko može u Hrvatsku i EU, okončan trgovinski rat

10.09.2015.
u 06:30


Bh. strana očekuje da će uslijediti izvoz i drugih proizvoda od mlijeka

Nakon prvog razočaranja 26. kolovoza, kada je doslovno na carinskome terminalu zaustavljen izvoz sira Livanjske mljekare, iz ove kompanije će sačekati nekoliko dana i biti prva kompanija koja će svoju najtraženiju robu - sir isporučiti u Hrvatsku, piše Večernji list.

Veliko tržište

- Četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine počet će izvoz svojih proizvoda na tržište Europske unije, a prije svega na hrvatsko, već za dan ili dva, a prijepor koji je zbog toga nastao između Sarajeva i Zagreba ne bi smio utjecati na jačanje političkih, ali i trgovinskih veza dvije države, izjavio je jučer ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Odlučio je to stalni odbor za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije tijekom jučerašnjeg dana u Bruxellesu. Direktor Mljekare Livno Željko Marijan istaknuo je da se sada otvaraju velike mogućnosti za ovu mljekaru.

- Za nas je ovo ključno pitanje. U razgovorima smo s Njemačkom, Švedskom, Češkom, Slovačkom i Poljskom. U ponedjeljak već kreće izvoz u Hrvatsku, a nakon toga Njemačka, Češka..., istaknuo je Marijan.
Prije zabrane izvoza, na hrvatsko tržište su godišnje izvozili do 300 tona Livanjskog sira. Nadaju se ostati na istoj razini, a o povećanju u ovom trenutku ne mogu razmišljati.

- Ja bih bio presretan i s malo manje sira jer vjerojatno ćemo biti u idućem razdoblju deficitarni s proizvodom ako budemo poštovali, a moramo poštovati ugovor i s Turskom i drugim članicama s kojima smo već razgovarali i dogovarali prodaju, kazao je naš sugovornik.

Očekivana odluka

- Očekivali smo ovu odluku i odbacivanje žalbe Hrvatske. Ona je dobra za poljoprivredne proizvođače u BiH jer je to grana u kojoj se može zaposliti puno ljudi. Naši planovi su da nastavimo tamo gdje smo stali s našim potencijalnim kupcima iz Hrvatske i Italije, rekao je direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić. 
Hrvatska je primarno tržište mljekara iz BiH, a oni su do sredine 2013. godine na hrvatsko tržište godišnje plasirali do 40 milijuna litara mlijeka. Za sada, kako ističe Šarović, planira se znatno manji izvoz i trebat će vremena da se dosegne taj omjer izvoza. Najavio je kako će se nastaviti s naporima za ispunjavanje uvjeta kako bi mljekare iz BiH dospjele na izvozne liste A i B Europske unije koje znače dopuštenje izvoza i za druge proizvode poput svježeg mlijeka i tzv. bijelih sireva za koje vrijede puno stroža sigurnosna pravila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?