Brestovsko pokraj Kiseljaka

Mladomisnik fra Stjepan Lukašević: I u ovom teškom vremenu ne smijemo gubiti nadu

07.04.2020.
u 08:33

Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom pokraj Kiseljaka priprema se za veliki događaj, mladu misu fra Stjepana Lukaševića, prvu nakon 40 godina koliko je prošlo od posljednje proslave mlade mise u župi, piše Večernji list BiH. 

Ne razmišlja o odgodi

Događaj je planiran za 9. kolovoza, a mladomisnik, 27-godišnji fra Stjepan, trenutačno se nalazi na đakonskom praktikumu u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju. Rođen je 1993. godine u Zagrebu, a Filozofsko-teološki fakultet završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Veliki događaj fra Stjepan planira podijeliti sa svojim najbližim, ali i župnom zajednicom. “Svaki događaj u životu treba podijeliti s drugima. Ja, kao budući svećenik, želim svoju prvu svetu misu proslaviti u zajedništvu sa svojim roditeljima, braćom, rodbinom i prijateljima. Ako Bog da i sve bude po planu, trebalo bi biti na misi i na slavlju nakon mise oko 1500 ljudi iz župe, a i drugih dijelova BiH”, kazuje nam mladomisnik. Unatoč pandemiji koronavirusa, fra Stjepan ne razmišlja o odgodi proslave. Sve je kaže, ionako, u Božjim rukama. “Mi ne možemo predvidjeti što će se dogoditi, ne znamo što nosi dan, a što noć. Svoje planove trebamo predati Bogu, kao što poslovica kaže: ‘Čovjek snuje Bog određuje’. Iskreno se nadam da će se stanje popraviti i da će sve biti po planu kako sam zamislio uz Božju pomoć”, kazuje nam mladomisnik, čiji nam planovi i radost zbog velikog događaja daju priliku napraviti barem kratki odmak od svakodnevice opterećene najnovijim vijestima o broju zaraženih, umrlih, ali i podsjećaju kako je vrlo malo toga zapravo u našoj moći. No, ono što svakako jest je odabir našeg poziva. “Ja sam od malih nogu želio biti svećenik, fratar. Kao mali sam svojima u kući držao mise. Od svega toga najviše me je privukao habit, ali ne kao odjevni predmet, platno, nego habit kao nasljedovanje Isusa Krista po uzoru na svetog Franju”, prenio nam je dio svojih planova fra Stjepan, kojemu su u njihovu ostvarenju najveća podrška bili roditelji, braća te neki od prijatelja.

Pandemija i razmišljanja

Za svoju mladu misu koju će župa Rođenja BDM slaviti nakon 40 godina fra Stjepan je odabrao kumove, mladomisničkog fra Marka Lovrića te civilnog Slavka Lovrića, svojega krštenog kuma koji ga zbog rata nije mogao držati na krštenju, pa je dobio priliku za “popravni”, u šali dodaje mladomisnik. Nameće se i pitanje hoćemo li svi nakon pandemije dobiti priliku biti bolji jedni prema drugima i prema cijelom planetu. “Želio bih u ovim teškim trenucima kušnje, s obzirom na ovu današnju situaciju i pandemiju izazvanu koronavirusom, poručiti i potaknuti hrvatski katolički puk i sve vjernike da u ovim vremenima tame i straha svoj pogled usmjere prema Bogu i prema nebu, da stave svoj život u Božje ruke kao što je to činio i sam blaženi Alojzije Stepinac, uzevši za svoje geslo biskupskog ređenja ‘U Tebe se uzdam Gospodine’. Ima li ljepših poticajnih riječi od ovih, uzdati se u Božju providnost i Božje milosrđe. Zato ostanimo pribrani i ne gubimo nadu da će sve opet biti dobro jer Bog gleda na ovaj svijet i u vremenima patnje i boli”, poruka je mladomisnika koji će na dan ređenja saznati u koju župu će u svoju prvu svećeničku službu. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije