U Brčkom održan četvrti seminar „Akademije izvrsnosti – Most Istok Zapad u BiH“

Mladi u BiH ne bore se za svoja prava

06.11.2023.
u 11:34

U Brčko Distriktu održan je seminar za mlade „Akademije izvrsnosti – Most Istok Zapad u BiH“. Predavači na četvrtom po redu seminaru bili su Draško Aćimović, Ilija Trninić, Srđan Blagovčanin, Kenan Ademović i Robert Jovanović. Na ovom seminaru naglašeno je to da je na pomolu još jedna tužba i nova presuda pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, kojom bi se izjednačila aktivna i pasivna biračka prava građana Brčko Dristrikta s ostatkom BiH.

Doktor prava i odvjetnik dr. Kenan Ademović naglasio je:

-Pored već šest donesenih presuda, ovdje je zaista najveći stupanj diskriminacije u BiH, jer niti jedan stanovnik Brčko Distrikta, bez obzira da li dolazi iz reda konstitutivnih naroda, a naročito iz reda ostalih, ne može biti biran za članove predsjedništva BiH. Neminovne su promjene Ustava i izbornog zakona u BIH!

Ilija Trninić govorio je o civilnom društvu, aktivizmu i ulozi mladih, te istaknuo:

-Civilno društvo je sistem vrijednosti u kojem pojedinac ostvaruje interakciju s institucijama i organizacijama i na taj način gradi se međusobno povjerenje, a život svih građana bude kvalitetniji. Mladima treba osigurati pozitivne uzore u društvu i promovirati humane vrijednosti i načela.

Srđan Blagovčanin, predsjednik upravnog odbora Transparency internationala, kazao je da je korupcija najveći problem u BiH. Draško Aćimović, ekonomski ekspert i bivši veleposlanik, istaknuo je da BiH ima najveću stopu kriminaliteta i korupcije u Evropi te da na tom problemu treba raditi puno ozbiljnije. Dodao je:

- Naši političari moraju promijeniti teme na kojima oni trebaju  dominirati. Ekonomija i borba s korupcijom i kriminalom moraju biti osnova za politički uspjeh. Što se tiče naše omladine, s obzirom na to da sam ja radio u jedanaest država i prolazio kroz te procese, na neki način i aktivno učestvovao u nekim državama u ulasku u Europsku uniju, mislim najiskrenije da ni u jednoj državi od svih nije omladina bila manje zainteresirana da se bori za svoja prava. Ako se u svim državama svijeta studenti, omladina, bore za svoja prava, mislim da je linija manjeg otpora isto jedan od razloga koji dovodi do toga da ljudi odlaze.

Aćimović je kazao da Europska unija ima ima poluge s kojima može držati stvari pod kontrolom kada to želi te dodao:

-U BiH imamo, po mom mišljenju, sporove koji su potpuno nepotrebni, koji se zaista mogu jako brzo riješiti. Nažalost, BiH je na začelju puta prema EU.

Partneri u ovom projektu su Vlada SAD-a i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Do sada su Akademije održane u Jajcu, Ugljeviku, Livnu i Brčkom.  Naredna je zakazana je za 21. studenog, simbolično na dan Daytonskog sporazuma. Potom će seminar biti održan u prosincu na Palama, a sljedeći u Čapljini, Trebinju, Banovićima i Doboju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?