koronavirus se vratio

Mlađi pacijent iz Mostara na kisiku, još dvoje zaraženih u HNŽ-u

17.06.2020.
u 14:29

Kako doznajemo, riječ je o već postojećem klasteru, odnosno osobama koje su povezane sa zaraženom ženom iz Mostara. Neslužbeno, jedna je iz Čapljine, jedna iz Stoca.

Nakon troje zaraženih, starije žene iz Stoca te mlađeg bračnog para iz Mostara, registrirana su još dva nova slučaja koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Kako doznajemo, riječ je o već postojećem klasteru, odnosno osobama koje su povezane sa zaraženom ženom iz Mostara. Neslužbeno, jedna je iz Čapljine, jedna iz Stoca.

Kako je za Vecernji.ba potvrdio infektolog. mr. sc. Siniša Skočibušić iz Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar, zasad je u izolacijskom bloku smješteno troje pacijenata zaraženih koronavirusom. Oni su iz ranija dva klastera. Novozaraženi se još nisu javili u bolnicu.

- Pacijentica iz Stoca i pacijent iz Mostara imaju srednje tešku kliničku sliku i na potpori su kisikom te zasad njihovo liječenje ne zahtijeva stavljanje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator. No, ovaj vurus jako je nepredvidiv tako da se stanje može promijeniti - kaže za Večernji.ba dr. Skočibušić.

Komentirao je kratko i objavu britanskih znanstvenika koja je odjeknula svijetom o tome kako lijek dexametazon uspješan u liječenju kod težih slučajeva zaraze.

- Dexametazon je kortikosteroid koji se u medicini ne primjenjuju u liječenju virusnih bolesti tako da, osobno, nisam optimističan - kazao je Skočibušić.

Inače, u bolnici zasad imaju dosta zaštitne opreme te se svi nadaju kako neće doći do povećanog broja zaraženih i potrebe za njihovom hospitalizacijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije