Učenička radionica

Mladi iz triju vjerskih zajednica slikanjem razbijaju predrasude

03.10.2018.
u 10:30

Međureligijsko vijeće BiH bilo je pokrovitelj dvodnevne radionice u Orašju u kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenika iz srednjih škola iz Orašja u FBiH te Žabara u Republici Srpskoj. Druženje mladih bilo je ispunjeno usvajanjem tematskih, ali i praktičnih znanja o umjetnosti slikarstva, no, prije svega, to je bilo okupljanje u cilju zbližavanja i širenja multikulturalnog dijaloga.

Ispunjen radošću

Organizator radionica je Odbor za međureligijsku suradnju Orašje koje vodi profesor vjeronauka i latinskoga jezika Jozo Jezerčić. Centar za kulturu i srednje škole u Orašju rado su mu pomogli u tome te je nastao projekt ispunjen radošću druženja neopterećenog inim lokalnim različitostima. - Želimo da se mladi iz triju vjerskih zajednica, Pravoslavne i Katoličke crkve te Islamske zajednice upoznaju kroz kreativan rad i time razbiju eventualne predrasude i tako steknu pozitivno iskustvo. Ovdje neće nastati neka skupa umjetnička djela, ali svakako su to djela koja imaju posebnu vrijednost - ističe prof. Jezerčić. Prof. Đurđica je održala predavanje “Umjetnost u službi vjere i mira”. Govorila je o važnosti umjetnosti kroz povijest kroz koje se mogla spoznati neraskidiva veza vjere i umjetnosti. - Umjetnost je jedna od najvažnijih ljudskih djelatnosti, stara koliko i čovječanstvo i neraskidivo vezana s religijom i vjerom. Vjera je oblikovala umjetnost, ali je i umjetnost održavala vjeru u njezinu povijesnom i kulturnom razvoju - istaknula je prof. umjetnosti Đurđica Jezerčić.

Moć i originalnost

- Ako umjetnost istinski traga za ljepotom, ona postaje put vjere. Zato je vjeri potrebna umjetnost. Vjera najbolje razumije jezik umjetnosti i njime najjasnije izriče svoju žudnju za ljepotom, za Bogom koji stvara čovjeka na svoju sliku i na njega prenosi dio svojih stvoriteljskih sposobnosti. Kada čovjek stvara, tada najviše nalikuje na Boga i tada onaj božanski život u sebi pretvara u moć i originalnost. Tako umjetnost postaje put do Boga, i Crkva je toga jako svjesna - istaknula je prof. Đurđica Jezerčić. - Vođeni duhom vjere i zajedništva okušali smo se u likovnim tehnikama i izričajima koji su nas približili jedne drugima - kaže. Inače, radovi će biti izloženi na promociji folklornih nošnji u Tolisi•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije