Za tisak pripremljena knjiga pjesama "Život je emocija" Marije Bošnjak

Mlada pjesnikinja u potrazi za samom sobom

27.01.2023.
u 14:44

Grudski ogranak Matice hrvatske uskoro će objaviti zbirku pjesama "Život je emocija" Marije Bošnjak, mlade grudske pjesnikinje s mostarskom adresom. Uime izdavača knjigu potpisuje predsjednik Ogranka Mario Bušić, ovu stihozbirku uredila je Blanka Kraljević, kvalitetnim fotografijama opremio ju je Jopa Photography, grafički prelomio Emil Kordić, a ocijenio fra Ante Marić. Poetski prvijenac Marije Bošnjak sadrži ukupno 42 pjesme podijeljene u tri ciklusa:

"Dopusti malo sebe sebi", "Odgovor se uvijek krije u srcu" i "Životni ringišpil".

- Autorica je relativno dugo oklijevala s izlaskom na književnu scenu. Pjesme je najprije počela objavljivati na društvenim mrežama i kad se uvjerila da nailaze na dobar prijam publike, odlučila se priključiti tome svijetu koji je neodoljivo privlači i kojem po vokaciji pripada - kazala je Blanka Kraljević, urednica knjige.

Svoju poetiku pjesnikinja Bošnjak sažela je u misao: "Molim te, ne dopusti da tvoja emocija ostane zatomljena jer stvarno, što god budeš htio biti ili raditi u životu, postoji samo jedan koji te uistinu može razumjeti, a to si sam ti."

Prva knjiga pjesama mlade apsolventice na mostarskom Fakultetu zdravstvenih studija i fizioterapeutice na neurološkom odjelu, slažu se njezini ocjenjivači, donijet će pravo osvježenje na domaćoj književnoj sceni kojoj će se nametnuti ozbiljnošću i zrelošću svojih promišljanja i pjesničkog izričaja.

Slažu se da je najveća vrijednost Marijinih pjesama u izboru tema, hrabrosti da iskreno progovori o onome što je muči i sposobnosti da uspješno verbalizira svoje misli i osjećaje. U svom uvodniku Blanka Kraljević naglašava: "Ono što baš nije često u početničkim pjesničkim zbirkama, osobito ovako mladih autorica, jest ujednačenost u kvaliteti pjesama. Kao i kod svakoga tko piše (čak i kod potvrđenih pjesnika), neke su pjesme uspjele više, neke manje. Raduje me to što je u Marijinu slučaju daleko više ovih prvih.

U svojim pjesmama autorica odrasta pred našim očima. I pretvara se u prekrasno mlado biće, mladu ženu ("Djevojčica"). Naša je mlada autorica u potrazi za samom sobom!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije