Tomislavgrad

Mjesto u novom dijelu vrtića za osamdeset duvanjskih mališana

07.04.2021.
u 20:46

U Tomislavgradu se gradi novi dječji vrtić. To je vrlo važan i značajan posao jer će se dobiti odgovarajući predškolski objekt, za kojim odavno postoji velika potreba.

U bivšoj državi početkom osamdesetih godina napravljena je montažna zgrada u kojoj je bio dječji vrtić, no dotrajala je i postala nesigurna za uporabu pa je srušena i iz temelja izgrađena nova, koja je otvorena 2011. godine, piše Večernji list BiH. 

Tri skupine

Dobiven je prostor za tri odgojne skupine, koji se i danas koristi, međutim, to nije dostatno kako bi se mogla primiti sva djeca koja trebaju smještaj i boravak u vrtiću. Zbog toga je u lipnju prošle godine, uz već postojeći dio, započeta druga faza izgradnje, praktički druga zgrada, na kojoj su završeni grubi građevinski radovi i postavljeni PVC otvori.

- Već nekoliko godina smo pod velikim pritiskom. Puno je djece na čekanju, nadam se kako ćemo se napokon u ovoj godini useliti u novi dio, proširiti kapacitet za još tri odgojne skupine i smjestiti ovu djecu koja čekaju da ih primimo. Trenutačno imamo 95 djece, raspoređene u četiri odgojne skupine, tri u vrtiću i jednu u isturenom odjelu u privatnoj kući, koji je Općina uzela u najam – kaže Ljilja Dilber, ravnateljica Dječjeg vrtića u Tomislavgradu.

Na smještaj čeka još oko osamdeset mališana, oni i njihovi roditelji s nestrpljenjem čekaju da ih se primi. Sad je na redu postavljanje krova, izrada vodovodnih i električnih instalacija i vanjske kanalizacije bit će završena za petnaestak dana, a potom dolaze unutarnji radovi, žbukanje, izrada podova, sanitarni radovi, te izrada vanjske fasade i uređenje okoliša.

- Riječ je o korisnoj površini od oko 650 četvornih metara. Očekuje se kako bi se radovi mogli završiti do početka sljedeće školske godine, no sigurno je da će biti završeni do kraja ove kalendarske godine. Radi se kvalitetno prema svim pravilima i standardima, vrtić će biti funkcionalan i siguran te ugodno mjesto za boravak duvanjske djece – naglašava Ivan Radoš, šef projekta izgradnje Dječjeg vrtića.

Ukupna vrijednost radova je 633.038 KM, od čega je dosad utrošeno 246.028 konvertibilnih maraka.

Financiraju ih Općina Tomislavgrad te Vlada Hercegbosanske županije sa 150.000 KM, Vlada Republike Hrvatske s 500.000 kuna.

U vrtiću je trenutačno zaposleno četrnaest djelatnika: šest odgojiteljica, dvije medicinske sestre kao njegovateljice u jaslicama, dvije spremačice, jedna kuharica i jedna servirka te računovođa i ravnateljica.

Trideset djelatnika

Kad se novi dio vrtića otvori, prema sistematizaciji trebalo bi biti ukupno do 30 djelatnika, među kojima i stručni tim – pedagog, psiholog i logoped.

Za jasličku dob, djecu od jedne do tri godine, roditelji plaćaju 168 maraka, za vrtićku dob, od tri godine do polaska u školu, 145 maraka, s tim što se na drugo dijete ima popust od 20 posto, a na treće 50 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije