Hercegovina u šoku

Mještani Gabela Polja: Zbog obveza Radojka je rijetko dolazila u Hercegovinu, ne vjerujemo da je ubijena

01.02.2021.
u 16:53

Brutalno ubojstvo Radojke Danek, rođene Jurković, šokiralo je rodbinu i prijatelje u Hercegovini. Stečajna upraviteljica i gradska vijećnica HDZ-a, koju je u subotu u podnevnim satima s još tri osobe likvidirao Branko Koloper, bivši vlasnik šibenske pekarske tvrtke Matkol i lanca pekarnica, rođena je 1960. godine u Zvirićima u Ljubuškom gdje je, prema tvrdnjama mještana, provela prve godine života, a odrasla je u Gabela Polju.

Samo riječi hvale

U krvavom piru ubojica je likvidirao i njezina supruga Marija Daneka. Prije polaska u osnovnu školu obitelj Jurković preselila se u Gabela Polje u općini Čapljina, uz samu granicu s Republikom Hrvatskom, te je Radojka osnovnu školu s ostalom djecom iz ovog mjesta pohađala u Metkoviću. Bila je to klasična radnička obitelj koja je imala šestero djece. Uz Radojku, otac Mate i majka Ljilja (rođena Dodig), također iz Zvirića, imali su još tri kćeri i dvojicu sinova. Radio je samo otac te im je svakodnevica bila teška, ali su odgajani u kršćanskom duhu, posvećeni Bogu. Do dana današnjeg sva braća i sestre nastavili su živjeti uzorno, a na svoju djecu prenijeli su temelje kršćanskog života koje su njima usadili njihovi roditelji. “Za tu obitelj imamo samo riječi hvale. Uzorni, pošteni, odgojeni, a nije im bilo lako dok su se školovali. Samo je otac radio, a puno je djece bilo”, govore nam mještani Gabela Polja još uvijek pod dojmom strašne tragedije koja je zadesila njihove sumještane. Majka Ljilja još je živa te s dvojicom Radojkine braće i njihovim obiteljima živi u Gabela Polju. Iako ju nisu često viđali, za Radojku mještani također imaju samo riječi hvale. “Bila je jako okrenuta obitelji. I ona sama je imala četvero djece kojima se, uz posao, maksimalno posvetila.

Dvije kćeri su se udale, sin oženio pa je dobila i unučiće. U Hercegovinu je dolazila, ali ne prečesto jer to nije stizala od svih obveza koje je imala u Hrvatskoj. Nikad ništa loše o njoj nismo čuli, zato nas je ovaj događaj još više potresao”, govore nam sumještani. Žao im je, kažu, djece koja su u jednom danu ostala bez majke i oca, ali i Radojkine majke Ljilje koja je već preživjela niz tragedija.

Muž jedne kćeri poginuo je na ratištu u Stocu, izgubila je muža, a sada kćer i zeta u istom danom. Za Radojku riječi hvale imaju i njezini sumještani u Šibeniku.

- Pamtim je kao ugodnu, korektnu osobu, lijepog ponašanja ili, što bismo mi Dalmatinci kazali, dobru kao kruh. Bila je uvijek srdačna i konstruktivna na sjednicama Gradskog vijeća.

Nikad nije posezala za političkim pritiscima. Bila je, po mom skromnom mišljenju, dobra ekonomistica, ali nikad nije nametala znanje iz svoje struke - izjavio je predsjednik šibenskog Gradskog vijeća i bivši ravnatelj Šibenskog narodnog kazališta Dragan Zlatović. Inače, riječ je o ekonomistici koja je svoj radni vijek provela u Šibenki, hotelskoj kući Primošten i Nautičkom centru Prgin, ali je na sebe posebno privukla pozornost kao stečajna upraviteljica u brojnim tvrtkama. Od male poljoprivredne zadruge u Žirju do nekad poznate zadarske turističke agencije Vigens. Tako je dospjela i do stečajne upraviteljice Matkola u vlasništvu Branka Kolopare, koji je u subotu počinio nezapamćeni zločin.

Školovanje i život

Na stranicama Sudačke mreže u podacima o Radojki Danek zapisano je da je stručni ispit za stečajnog upravitelja položila 26. srpnja 2001. godine pred ispitnim povjerenstvom pri Ministarstvu pravosuđa. Osnovnu i srednju školu završila je u Metkoviću, a Ekonomski fakultet u Zagrebu 1984. godine, čime je stekla zvanje diplomirani ekonomist. U Šibeniku živi od 1984. godine. - Radila sam u Šibenki d.d. od 1985. godine na raznim radnim mjestima, od samostalne referentice uvoza-izvoza, zamjenice direktora, direktorice CEOP-a i računovodstva te savjetnice Uprave za financijske i komercijalne poslove. Cijeli svoj radni vijek školujem se u svojoj struci kroz razne stručne seminare i simpozije te čitanje stručne literature - navela je Radojka u svojoj biografiji na službenoj stranici Sudačke mreže.

Muža Marija Daneka Radojka je upoznala za vrijeme studija u Zagrebu. Imali su lijep brak, bili podrška jedno drugome u teškim vremenima, a sudbina je htjela da te subote 30. siječnja budu zajedno u kobnom objektu uz Južnu magistralu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?