Nakon više od dvije pandemijske godine s mjerama, situacija se pomalo vraća u normalu, ali je novi problem cijena goriva koja je veća za 75% u odnosu na 2019., posljednju prije korone

Mjera više nema, hrli se na more, a još bi i više da nije preskupog goriva

ljetovanje, plaža, more
20.06.2022.
u 21:00

Gužve na granicama prošlog vikenda, gotovo kao u dobra stara vremena, ona prije pandemije kad nije bilo raznih mjera i kad je cijena goriva bila oko dvije marke. Sreća je da nakon nešto više od dvije godine nemamo mjera na granicama, ali gorivo od tri i pol marke po litri neke i obeshrabruje za putovanje, piše Večernji list BiH.

Nije kao prije, ali...

- Pa iskreno, odvažio sam se otići, ali sumnjam da ću ove godine biti čest gost na Makarskoj rivijeri. Praktički, od vremena kada sam svakog tjedna išao 2019., gorivo je skuplje za 75 posto, s dvije marke, koliki je bio prosjek, na tri i pol, a ne mogu tvrditi da do kraja ljeta neće biti sto posto skuplje. Hrli se na more, ali još bi i više da nije preskupog goriva kao i hrane i pića - priča nam mlađi vozač koji se s djevojkom uputio u Makarsku, na graničnom prijelazu Gorica - Vinjani. A gorivo će očito diktirati putovanja, međutim, u predstojećem razdoblju kad god tko bude htio na more, moći će uživati sudeći po vremenskoj prognozi. Bit će sunčano, prevruće... Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog piše da prvi toplinski val kuca na vrata. - Prema trenutačnim prognoznim materijalima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Globalnog prognostičkog sustava (GFS) u iduća dva tjedna postoji snažan i konzistentan signal za iznadprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini, odnosno toplije, a povremeno i značajno toplije nego što je uobičajeno u odnosu na klimatsku normalu 1981. - 2010. Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu lipnja ove godine, sve su prilike da će, uslijed izraženijeg odstupanja temperatura zraka, lipanj 2022. biti i topliji od prošlogodišnjeg, čak i s obzirom na izostanak rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca jer je prošle godine lipanj samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao. Broj vrelih dana (temperatura zraka > 30,0 °C) u lipnju 2021. na području Sarajeva iznosio je 13 te su velikom većinom registrirani tijekom treće dekade lipnja. Do danas ih imamo 6, što znači da bismo ove godine mogli lagano izjednačiti, pa i premašiti broj vrelih dana - naglasio je Sladić. Do kraja mjeseca nema većih promjena.

Pokoji lokalni pljusak

- Oborine do kraja mjeseca svedene su isključivo na lokalne pljuskove s grmljavinom, čija je vjerojatnost najveća u utorak, pogotovo u sjeveroistočnim i istočnim područjima Bosne, kao posljedica rubnog premještanja frontalnih poremećaja sa sjeverozapada. Rjeđe pojave lokalnih nestabilnosti u srijedu uglavnom na istoku Bosne. Oborine do početka srpnja nisu izgledne u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana. U idućem razdoblju najviše dnevne temperature uglavnom su od 30 do 35 °C, lokalno na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 37 °C, pa sad možemo govoriti i o prvom toplinskom valu ovog ljeta, koji može nepovoljno utjecati na zdravlje, pogotovo najosjetljivijih jer će temperature pet dana zaredom odstupati za 5 i više stupnjeva, što je u skladu definicije toplinskog vala - najavio je Sladić. Stoga, ako se “skuca” dovoljno novca na gorivo, osvježite se u moru ili u planinama. Što god vam je draže. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije