UJUTRO, POPODNE?

Mislite da je svejedno? Doznajte kada biste trebali jesti voće

Getty Images
14.04.2019.
u 16:26

Svakodnevna konzumacija voća može nam osigurati glatku kožu, zdravu kosu i pravilnu probavu te pridonijeti općenito boljem stanju organizma, no treba znati i kada ga jesti.

Jesti voće je zdravo, no znate li kako ga pravilno konzumirati? Časopisi i portali svakodnevno nas bombardiraju savjetima za održavanje težine i mršavljenje koji uključuju barem tri do pet obroka dnevno.  

Svakodnevna konzumacija voća može nam osigurati glatku kožu, zdravu kosu i pravilnu probavu te pridonijeti općenito boljem stanju organizma, no treba znati i kada ga jesti. Većina nutricionista slaže se da voće nije dobro miješati s drugom hranom, pogotovo s ugljikohidratima jer se ono puno brže probavlja nego, primjerice, kruh ili tjestenina.

Uvijek na prazan želudac 

Zato voće ne bi trebalo jesti nakon obroka. Od voća nećete dobiti potrebne nutrijente jer će ono u želucu fermentirati i pretvoriti se u kiselinu. Kada komad voća dođe u kontakt s hranom, cijela se masa počinje kvariti i zbog toga dolazi do napuhnutosti u trbuhu. Iako se tako  pospješuje probava, to nije pravilan način detoksikacije. 

A zadaća voća u našem organizmu upravo je čišćenje organizma od nakupljenih toksina te opskrba prirodnim šećerima i energijom. Ipak, valja naglasiti da se truljenje ne odnosi na voćne plodove kao što su limuni i naranče jer su oni već sami po sebi kiseli. Voće zato treba konzumirati na prazan želudac, preporučuje i slavni doktor Mehmet Cengiz Oz koji se proslavio u Oprah Showu.

Najbolje vrijeme za to je jutro, a tijekom dana idealno ga je jesti između obroka, kad se većina prethodnog obroka razgradila i već pomalo osjećate glad. Ne samo što ćete potaknuti metabolizam nego ćete u sredini dana pronaći vremena za mini detoksikaciju organizma prije sljedećeg obroka. 

Imajte na pameti da se voće razgrađuje izuzetno brzo i da mu je potrebno oko pola sata kako bi se apsorbiralo. Cijela voćka bolja je od soka Ako baš ne volite voće, pokušajte s voćnim sokovima. Ali svježe cijeđenima ili miksanima u blenderu. Komadi kivija ili cijele jabuke u ustima miješaju se sa slinom i već tada počinje njihova apsorpcija, no ako se ipak odlučite za sokove, pijte ih gutljaj po gutljaj kako biste ih pomiješali sa slinom. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije