Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mišković: HAZU BiH važan za opstojnost hrvatskog naroda u BiH

24. lipnja 2021. u 13:29 0 komentara 126 prikaza

Svečana sjednica u povodu Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, na kojoj su sumirani rezultati dosadašnjih aktivnosti, budući planovi Akademije, te dodijeljene povelje počasnim članovima HAZU-a, održana je u Mostaru.

Govoreći o radu u 2020. godini predsjednik Skupštine HAZU-a BiH akademik Ante Mišković istaknuo je kako je pandemijsko vrijeme iskorišteno za konsolidacija te institucije.

Izvršili smo konsolidaciju, u dobroj mjeri smo preživjeli pandemiju koronavirusa, te smo počeli i s ostalim aktivnostima, odnosno znanstvenim skupovima, okruglim stolovima i drugim temama koje su interesantne za hrvatski korpus u BiH. Bitno je naglasiti da su se danas razmjenjivala razmišljanja kako bi doprinos Akademije ukupnom razvoju društva, znanosti i cijelog puka BiH bio bolji – kazao je Mišković.
Dodao je kako je HAZU BiH važna za očuvanje kulturnog, političkog i svakog drugog identiteta hrvatskog naroda u BiH.

Da bi narod bio kompletan mora imati sve ustanove, a najviša ustanova znanosti i umjetnosti je akademija jednog naroda. S obzirom na ustrojstvo države, u BiH postoji više akademija, tako i mi kao narod imamo svoju akademiju sa svim onim ciljevima koje imaju i druge akademije u svijetu. Otvoreni smo za suradnju i razgovore s ostalim akademijama u državi, odnosno već imamo suradnju, ali ona može uvijek biti bolja, a ovih dana potpisali smo sporazum s HAZU-om iz Republike Hrvatske s kojima smo počeli praviti zajedničke planove i nastupe, a s čime smo osobno zadovoljni – istaknuo je Mišković.
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kazao je kako je rad akademija od iznimne važnost za očuvanje baštine i kulturnog naslijeđa.

HAZU BiH važan je kako bi se na nacionalnoj razini zaštitilo i ono što se veže za znanost, umjetnost, obrazovanje u cjelini, važan je za zaštitu baštine i kulturnog naslijeđa. Sve to smo probali ugraditi u našu akademiju i veseli me što smo danas na godišnjoj skupštini na neki način oživjeli sve ono što od osnivanja Akademije ima u BiH – kazao je Čović.
Naglasio je kako je suradnja s drugim akademijama u Bosni i Hercegovini i okruženju jedan od prioriteta HAZU-a.

Vjerujem da je ono što danas radimo potpuno otvorilo vrata suradnje s regionalnim akademijama, bez obzira jesu to europske ili akademije iz nekih drugih područja svijeta. Mislim da ćemo nakon ovih ključnih, početnih organizacijskih aktivnosti koje smo imali postaviti sebi zadatak da izgradimo adekvatan prostor za HAZU BiH ovdje u Mostaru, ali na isti način jačati komunikacijsku mrežu s akademijama koje su po prirodi srodne i s kojima treba napraviti višu razinu suradnje – kazao je Čović.
Dodao je kako mu, uz sve što radi, i dalje neće biti problem održati svoj dio pažnje kada je u pitanju znanost.

To na neki način daje neku drugu dimenziju osobi, daje vam drugi motiv da možete i više djelovati i raditi, iako to često bude neadekvatno prihvaćeno jer postoji značajna doza nerazumijevanja oko svega toga, ali ja se ne želim odreći svega što sam radio u proteklih 40 godina i nastavit ću i dalje na tom putu – poručio je Čović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.