Preminuo domoljub

Miško Primorac je prvi pozvao na pomirbu djece ustaša i partizana

05.03.2016.
u 08:00

Na prvom Općem saboru HDZ-a koji je u Zagrebu održan 24. i 25. veljače 1990. godine Miško Primorac stigao je sa skupinom domoljuba koji su desetljećima sanjali slobodnu Hrvatsku. A na Općem saboru izgovorio je antologijsku misao koja je kasnije postala krilatica i vodilja predsjednika Franje Tuđmana s obzirom na to da je pozvao djecu partizana i ustaša da se ujedine u stvaranju hrvatske države. Miško Primorac bio je i ostao odan svojim korijenima, podrijetlu i rodnom kraju te je tražio da se njegovo tijelo pokopa u Hercegovini. I tako će i biti. Tijelo Miška Primorca danas u 15 sati bit će pokopano u Čitluku, gdje je rođen prije 76 godina, a najveći dio života proveo je u emigraciji koja je bila na meti jugoslavenske zloglasne tajne službe.

Susret s Tuđmanom

Primorac je postao član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta daleke 1956. godine u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Svoje aktivnije djelovanje unutar ove organizacije kao politički izbjeglica započeo je u Francuskoj u Marseilleu 1958. godine.
Najveći dio života proveo je u SAD-u. Miško Primorac bio je sudionik prvog utemeljiteljskog sastanka HDZ-a održanog 1989. godine u Clevelandu, u SAD-u, u nazočnosti dr. Franje Tuđmana te je bio izabran za čelnika HDZ-a u Chicagu. Nešto kasnije, 25. veljače 1990., zajedno s još šezdeset domoljubnih Hrvata, sudjelovao je i bio govornik na prvom sveopćem Saboru HDZ-a te službeno imenovan za predsjednika HDZ-a Amerike, ogranka Chicago, a ostao je član središnjice HDZ-a sve do 1992. godine. 
Zanimljiv je detalj da je, nakon dolaska izaslanstva iz SAD-a i Kanade u Zagreb, sudjelovao na večeri u kući Franje Tuđmana kojoj su još nazočili Gojko Šušak, Ivan Zdunić, Ivan Nogalo i još neki, a od Tuđmanovih najbližih suradnika bio je Perica Jurić.

Hrvatski velikan

Jurić je poslije u javnosti otkrio da se na toj večeri odlučivalo o tome koliko će koja iseljenička zajednica dati novca za HDZ-ovu izbornu kampanju. Za doprinos hrvatskoj slobodi dobio je više hrvatskih odličja, uključujući i “Red hrvatskog pletera” kojim ga je odlikovao prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. U SAD-u ime Miška Primorca neće ostati upamćeno toliko po političkom radu, nego po doprinosu razvoju znanosti i tehnologije, a kao elektroinženjer u kompaniji Dupont, zaslužan je za dvadeset i šest patenata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije