Turbulencije unutar SDA ne prestaju

Mirsad Kukić i Elmedin Konaković čekaju ostale nezadovoljnike iz stranke

20.02.2018.
u 08:40

Raskol u tuzlanskoj županijskoj organizaciji SDA, koji po značaju itekako prelazi lokalne i regionalne razmjere, jučer je dobio neke očekivane posljedice, piše Večernji list BiH. Po nalogu iz sarajevske središnjice, nekoliko općinskih organizacija je iz članstva isključilo zastupnike koji su podržali novu županijsku Vladu, a i novoimenovani premijer Jakub Suljkanović dobio je odluku Izvršnog odbora SDA Srebrenik kojom je isključen iz te stranke. Zajedno s njim iz stranke je isključen i zastupnik u županijskom parlamentu Mehmed Bajrektarević koji je svojedobno bio i načelnik općine Srebrenik.

Iako iz središnjice stranke i novouspostavljenog županijskog povjereništva u Tuzli nastoje pokazati kako situacija nije dramatična i kako je zapravo riječ o “kadrovskom provjetravanju”, sve upućuje na to da kroz SDA prolazi uragan. Gotovo tri četvrtine zastupnika u županijskom parlamentu otkazale su poslušnost središnjici, a gotovo da nema općinskog odbora u TŽ-u gdje dugogodišnji utjecajni članovi kreću istim putem. Paradoksalna je situacija u općinskoj organizaciji SDA Banovići, gdje povjerenik i doskorašnji županijski premijer Bego Gutić mora isključiti iz članstva gotovo cijeli Općinski odbor. Nova županijska Vlada jučer je održala i prvi radno-konzultativni sastanak i čini se kako novog premijera ne uznemiravaju informacije o isključenju iz SDA.

- Osovina koalicijske većine ostala je uglavnom ista, tako da postoje dogovori koji su prethodili usvajanju dokumenata s koalicijskim partnerima pa će sve ići svojim tijekom i u ovom mandatu - istaknuo je premijer Suljkanović. Dosadašnji dopredsjednik SDA Mirsad Kukić, za kojeg se vjeruje kako stoji iza smjene vlasti u TŽ-u, jasno je pokazao kako ima čime ići u političku trgovinu, i to u županiji koja bi mogla odlučiti rezultate izbora među bošnjačkim strankama. Slično je i u Sarajevu, gdje je SDA, također netaktično, sedam mjeseci pred izbore, krenuo u obračun sa “svojim” premijerom.

Jučer je i službeno upućen zahtjev za njegovu smjenu. Mirsad Kukić i Elmedin Konaković su politički kapitalci od kojih bi SDA tek mogla zaboljeti glava. Situacija bi se za Bakira Izetbegovića i čelništvo SDA mogla dodatno zakomplicirati nakon što počne proces formiranja kandidacijskih lista za izbore. Nezadovoljni u tom procesu, a njih će biti od Bihaća do Goražda, sigurno će nastaviti s iznošenjem prljavog rublja i dodatnom kompromitacijom stranke. Ne treba zaboraviti da se SDA, uz sve druge potrese, suočava i s činjenicom da su mu jedan od dopredsjednika i glavni tajnik opterećeni sudskim procesom za korupciju.•

Ključne riječi
SDA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije