Po ocjeni uglednog portala

Mira Radielović Ricardel među najboljim članovima Trumpove administracije

25.03.2018.
u 09:00

Bliska suradnica predsjednika Donalda Trumpa, Amerikanka hrvatskih korijena Mira Radielović Ricardel, ocijenjena je jednom od najboljih visokih dužnosnica po ocjeni uglednog portala Allgov koji prati rad državnih službenika u administraciji čiji je rad obilježen nizom skandala i problema s prvim čovjekom SAD-a, piše Večernji list BiH. Radielović Ricardel bila je članica tranzicijskog tima Donalda Trumpa u Odjelu za obranu, ali je izgubila u sporu s ministrom obrane Jimom Mattisom. Ona je zbog toga prošle godine, 3. kolovoza, preuzela vrlo važan Odjel za industriju i sigurnost u Ministarstvu trgovine.

Sukob s Mattisom

Ovaj odjel daje dozvole za izvoz osjetljive robe i tehnologija, od vojne industrije i naprednih tehnologija, te uravnotežuje komercijalne interese s onima nacionalne sigurnosti i promiče trgovinske interese SAD-a, navodi portal Allgov. Jedno se vrijeme nagađalo kako bi Radielović čak mogla postati ministrica obrane ili prva Hrvatica kao dio Trumpove vlade, no na kraju se to ipak nije ostvarilo. Mira Radielović Ricardel rođena je 5. srpnja 1960. i potječe iz Pasadene u Kaliforniji. Njezin otac Petar bio je hrvatski imigrant, podrijetlom iz BiH. On je pobjegao od jugoslavenskih vlasti zbog stalnih progona s kojima se suočavao. Ricardel je naučila govoriti hrvatski kod kuće. Studirala je na Sveučilištu Georgetown te diplomirala na međunarodnim odnosima i nacionalnoj sigurnosti 1982. godine.

Četiri godine kasnije Ricardel je započela raditi u Državnom odjelu kao zamjenica direktora za kongresne poslove u Agenciji za nadzor naoružanja i razoružanja. Preselila se u Capitol Hill u lipnju 1989. godine kao pomoćnica predsjednika Senata uglednog republikanca Boba Dolea iz Kansasa, a za njega je čak i prevodila tijekom putovanja na Balkan. Kada se Dole kandidirao za predsjednika 1996. godine, Ricardel je služila kao savjetnica za stranu i obrambenu politiku. Nakratko je napustila državnu službu 1997. godine kako bi postala potpredsjednica za programe u Freedom House, a sljedeće godine postala konzultantica. Preselila se u New York. Kad se George W. Bush uselio u Bijelu kuću u rujnu 2001., Ricardel je dobila mjesto zamjenice pomoćnika tajnika za Euroaziju pri Ministarstvu obrane.

Trump ukida radno mjesto

U studenome 2003. godine imenovana je pomoćnicom tajnika za međunarodnu sigurnosnu politiku. Na toj poziciji, nakon invazije na Irak, Ricardel je aktivno pomagala iračkoj vladi da stvori demokratski sustav. Ponovno se vratila u privatni sektor u srpnju 2005., a sljedeće godine preselila se u obrambeni div Boeing kao potpredsjednica za razvoj poslovanja za stratešku raketnu i obrambenu industriju tvrtke, predstavljajući Boeingove proizvode američkim i stranim vladama.

Kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine, Ricardel je bila šefica prijelaznog tima Ministarstva obrane. Allgov navodi i kako Trump sada želi ugasiti Nacionalni odjel za humanističke znanosti u kojem je njezin suprug Vincent potpredsjednik. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije