britanski analitičar

Less objasnio kakve podjele predlaže za BiH

Timothy Less
22.12.2016.
u 15:08

Mir na Balkanu može se održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH s Hrvatskom, rekao je Timothy Less, direktor agencije Nova Europa iz Cambridgea u intervjuu za N1.

Less je i autor kontroverznog teksta objavljenog u američkom magazinu Foreign Affairs, u kojem se govori o nepohodnosti stvaranja "velike Srbije, Albanije i Hrvatske".

Na pitanje je li izvjesno da će biti raspisan referendum o neovisnosti Republike Srpske, Less je odgovorio: "Poenta onoga što sam napisao u članku jeste da to treba biti postupan proces. Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju biti naovisna država, niti mislim da većina Srba žudi za neovisnom državom, kao krajnjim političkim ciljem.  Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovina, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutarnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine". 

"U praksi, Republika Srpska nije u stanju opstati kao entitet, već bi trebala postati autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom. Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao biti da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. No, o tome trebaju odlučiti ljudi na terenu, a ne ja", objasniuo je Less. 

Na pitanje zar ne misli da bi nove podjele dovele do novih ratnih sukoba na ovim prostorima je kazao: "To je moj strah i zato sam i napisao ovaj članak. Ali tu nema nikakvih novih podjela. Te podjele postoje još od raspada bivše Jugoslavije. U članku pretpostavljam da traganje za podjelama zapravo održava mir kao krajnji cilj, o kojem bi svi trebali voditi računa".

Less je u govorio i o tome što je "namijenio" Bošnjacima u BiH. 

"Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao neovisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS s bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebali o tome raspravljati", rekao je Less o tome što bi bilo s Bošnjacima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije