Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ministrica Plavčić prezentirala mjere kontrole rashoda

01. travnja 2020. u 08:42 0 komentara 153 prikaza

Na jučer održanoj izvanrednoj sjednici Vlade Županije Središnja Bosna, ministrica financija Županije Središnja Bosna Mirjana Plavčić prezentirala je Vladi Županije Središnja Bosna set mjera kontrole rashoda s ciljem stabiliziranja proračuna i što lakšeg prevazilaženja novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Predložene mjere jednoglasno su usvojene.

Naime, novonastalom situacijom i pojavom koronavirusa došlo je do smanjenja prihoda od poreza u Županiji Središnja Bosna te je Vlada donijela odluku o pokretanju procedure za izmjenu Proračuna Županije Središnja Bosna za 2020. godinu, koja podrazumijeva i otvaranje pregovora sa sindikatima i uposlenima u javnom sektoru Županije Središnja Bosna.

Prihodi od poreza u prva tri mjeseca 2020. godine manji su za 10 % u odnosu na plan, što i nije alarmantno. Međutim, zbog poremećaja na tržištu i zabrane rada određenih djelatnosti, prije svega u oblasti ugostiteljstva, trgovine, malih obrta i očekivano većeg pada javnih
prihoda u narednom razdoblju, Vlada Županije Središnja Bosna jednoglasno je podržala mjere koje je predložilo Ministarstva financija na čelu s ministricom Plavčić na svojoj Izvanrednoj sjednici, a kojima se postiže kontrola rashoda do okončanja procedure usvajanja Izmjena proračuna za 2020. godinu i to:

1. Zaustavljanje novog zapošljavanje kod svih proračunskih korisnika;
2. Do daljnjeg, izmirivanje obveze sukladno čl. 10. Zakona o izvršavanju proračuna prema prioritetima i to: otplate obveza po kreditima, plaće,
3. Zaustavljanje implementiranja raspodjele sredstava po već usvojenim programima iz kategorije transfera do daljnjeg;
4. Zaustavljanje kapitalnih ulaganja i nabava stalnih sredstava;
5. Neutrošena sredstva tekuće pričuve Vlade, u vrijeme dok traje proglašeno stanje nesreće, izdvajat će se isključivo za potrebe preventive i ublažavanja posljedica pandemije izazvane koronavirusom, a prema odlukama Vlade;
6. Ministarstvo financija će žurno predložiti preraspodjelu svih materijalnih troškova gdje su ostvarene uštede u prva tri mjeseca u korist proračunske pričuve Vlade, prvenstveno putnih troškova, dnevnica za službena putovanja i reprezentacije, kao i drugih rashoda između proračunskih korisnika najmanje u iznosu 1.5 milijuna KM, radi osiguranja dodatnih sredstava za namjene iz točke 5. ove odluke;
7. S danom 31.3.2020. „zamrznuti“ status svih osoba koje su primljene za stjecanje iskustva bez zasnivanja radnog odnosa do prestanka proglašenja nesreće, nakon čega će se svi ugovori ponovno aktivirati.

„Donošenje ovakvih mjera odnosno mjera kontrole rashoda je nužno u cilju očuvanja likvidnosti i izmirivanja osnovnih obveza iz nadležnosti Županije Središnja Bosna. Ovo je prvi korak koji smo uradili. Rebalansom koji ćemo pripremiti uskladit ćemo prihode i rashode. Sve navedeno su mjere koje moramo napraviti radi stabilnosti Proračuna županije i zaštite proračunskih korisnika“, kazala je ministrica Plavčić.

Teret posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa ni jedan proračun ne može podnijeti sam. Stoga će Ministarstvo financija SBŽ nastaviti pratiti kretanje javni prihoda, redovito izvještavati Vladu SBŽ, pratiti mjere koje poduzimaju institucije n razini BiH, Federacije BiH odnosno Vlada FBiH oko eventualne izmjene zakona te pribavljanja sredstava međunarodnih financijskih institucija, prvenstveno sredstava MMF, kojima će se ublažiti posljedice pada javnih prihoda, a koja će biti usmjerena za saniranje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, misleći prije svega na potpore u oblasti zdravstva, socijalnih davanja, pomoći obrtnicima, malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru mjera donesenih od strane Kriznog stožera FBiH u vrijeme proglašenog stanja nesreće.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.