sastanak

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa visokom vojnom delegacijom EU

saa
27.03.2017.
u 20:02

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, sa zamjenikom ministra Seadom Jusićem, načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnikom Antom Jelečom i suradnicima, sastala se danas u Domu OS BiH u Sarajevu s visokom vojnom delegacijom EU, u povodu primopredaje dužnosti komandanta EUFOR-a i komandanta Operativne komande EUFOR-a. 

Sastanku su, pored najviših dužnosnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, prisustvovali predsjedatelj Vojnog komiteta EU general Mikhail Kostarakos, operativni komandant EUFOR-a u odlasku general Adrian Bradshow, novi operativni komandant EUFOR-a general James Rupert Everad, komandant EUFOR-a u odlasku generalmajor Friedric Schrötter, novi komanadant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner i komandant komandnog elementa EU general pukovnik Luciano A. Portolamo. 

Razgovaralo se o težišnim aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, pri čemu je ministrica Pendeš sugovornike informirala o aktivnostima na aktiviranju članstva BiH u MAP, dokumentu Pregled obrane, uništavanju viškova naoružanja i eksplozivnih sredstava, jačanju kapaciteta za pružanje pomoći civilnim vlastima i mirovnim operacijama, naglasivši pozitivne pomake u proteklom razdoblju.   

Operativni komandant EUFOR-a u odlasku general Adrian Bradshow pohvalio je napore koje Ministarstvo obrane čini u posljednje vrijeme, „bez obzira na političke prilike“, posebno istakavši činjenicu da su „Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH jedna od organizacija u BiH koja može da služi za primjer kako se radi zajedno, predano i jedinstveno“, dajući doprinos i u operacijama podrške miru, ali i uvijek spremni na izazove u pomoći civilnim vlastima. 

Predsjedatelj Vojnog komiteta EU general Mikhail Kostarakos posebno je nagalasio važnost Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO, istakavši da oružane snage trebaju nastaviti da služe na tom putu „kao temelj i oslonac“, te važnost nastavka sudjelovanja u mirovnim operacijama, „jer se time afirmiraju Oružane snage BiH, a istovremeno Bosna i Hercegovina postaje „vidljivija“ čime se doprinosi afirmaciji i ugledu u međunarodnoj zajednici. 

Ministrica Pendeš je zahvalila visokoj vojnoj delegaciji na podršci i naglasila opredjeljenje Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije