sastanak

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš boravi u posjeti SAD

Pendeš
21.06.2016.
u 12:33

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama na bilateralno-obrambenim konsultacijama Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane SAD-a, a prvoga dana posjete Washingtonu održan је niz radnih sastanaka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama ministrica Pendeš počela je polaganjem vijenca na Nacionalnom groblju “Arlington”. Ministrica je u pratnji veleposlanika BiH u SAD-u Harisa Hrle i generalmajora Senada Mašovića, uz prateće svečane počasti položila vijenac na Grob neznanog junaka.

Nakon toga, za izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH i veleposlanika BiH u SAD-u Hrlea, upriličen je sastanak s generalom Frankom Grassom, šefom Ureda nacionalnih gardi. Tijekom sastanka kojem je nazočila i brigadna generalica Linda Singh, zapovjednica Nacionalne garde Marylanda, razgovarano je o trenutnim aktivnostima MO BiH, izazovima ali i nesumnjivoj posvećenosti BiH na putu ka NATO integracijama. Ministrica Pendeš je naglasila važnost regionalne suradnje za stabilnost i sigurnost jugozapadnog Balkana te iskazala nadu da će na nadolazećem Summitu u Varšavi biti poslan pozitivan signal BiH, te je istakla zadovoljstvo zbog skorog pristupanja Crne Gore NATO-u.

General Mašović, kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Ministratsva obrane BiH, govorio je o potrebi za modernizacijom OS BiH. Sugovornici su se složili da je nastavak suradnje BiH i SAD-a te unapređenje Državnog partnerskog programa BiH s Marylandom od izuzetnog značaja i koristi za obje partnerske strane.

vijenac neznani junak
Nakon sastanka u Pentagonu, ministrica Pendeš se sastala s Tinom Kaidanow, prvom zamjenicom pomoćnika državnog tajnika SAD-a (State Department). Na samom početku ministrica Pendeš istakla je činjenicu da BiH ostaje posvećena Reformskoj agendi i stvaranju nužnih pretpostavki za integraciju u NATO i Europsku uniju.

“S ograničenim financijskim sredstavima za modernizaciju, programi FMF i GPOI nezamjenjiv su oslonac u izgradnji kapaciteta i sposobnosti OS BiH za izvršenje zakonske misije i zadataka, posebno kada je riječ o našem učešću u operacijama podrške miru (PSO), pomoći civilnim strukturama u slučaju katastrofa i deminiranju, te u tom smislu od velike je važnosti da ova sredstva ostanu i dalje dostupna BiH”, istakla je ministrica Pendeš.

Kaidanow je potvrdila namjeru da će SAD nastaviti s podrškom našoj zemlji, naglasila je važnost integracije Crne Gore u NATO kao jasan podsticaj nastojanjima BiH ka euroatlantskim integracijama, ali i potrebu da BiH sa svoje strane poduzme sve potrebne mjere u realizaciji zajedničkih aktivnosti.

Prvog dana službene posjete za izaslanstvo MO i OS BiH, na čelu s ministricom Pendeš  priređen je prijam u Veleposlanstvu BiH u Washingtonu čiji je domaćin bio Haris Hrle, veleposlanik BiH u SAD-u.  Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, a ministrica Pendeš informirala je prisutne o aktualnostima i planovima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije