LIVNO

Ministrica Gordana Nakić ugostila njemačku obitelj iz Leipziga

11.06.2021.
u 13:24

Iz dana u dan slušamo kako stanovnici Hercegbosanske županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u  razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku. Da migrantska kretanja nisu  apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesteročlane njemačke obitelji koja se planira doseliti u Golinjevo. 

Riječ je o Susanne Marielle, njezinu mužu Henryju i njihovih četvero djece u  dobi od četiri do deset godina koji su od mjeseca travnja stanovnici ovog livanjskoga sela. 

U pratnji profesorice njemačkog jezika Valentine Matić, obitelj se susrela s ministricom  znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordanom Nakić. U razgovoru je majka Susane istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj. Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu s ciljem socijalizacije u novom okruženju i s ciljem učenja hrvatskog jezika. 

Od početka sljedeće školske godine obitelj planira djecu redovito upisati u školu u Podhumu. Roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i  život u Golinjevu.  

Ministrica Matić je pokazala zadovoljstvo što školski sustav odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere. Naglasila je kako je dolazak ove obitelji  bogatstvo za Hercegbosansku županiju, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu. 
"Njihovim dolaskom djeca našega kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima", zaključila je ministrica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?