posjeta

Ministrica Borovac posjetila općinu Kiseljak i romsko naselje Hrastovi

ministrica Borovac
22.04.2016.
u 14:16

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetila je danas Općinu Kiseljak, gdje je s općinskim načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom razgovarala o problemima povratnika u ovu općinu, s akcentom na uvjete za održivi povratak.

Ministrica Borovac je izjavila za Fenu da je općina Kiseljak jedna od rijetkih u BiH gdje se može reći da je povratak praktično završen. Dodala je da slijedi jednako zahtjevan dio posla, a to je da se povratak učini održivim, što prvenstveno znači da se povratnicima omoguće uvjeti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite...

Borovac je kazala da su vlasti na svim nivoima, a osobito one koje su najbliže građanima - lokalne vlasti, dužne stvoriti uvjete da se svi, a osobito povratnici kao najugroženija kategorija stanovništva, osjećaju jednakim u svakom dijelu naše zemlje.

Istakla je da se „moramo oduprijeti svakom vidu diskriminacije, odnosno učiniti napore na poštivanju ljudskih prava, prava konstitutivnih naroda, prava nacionalnih manjina...“

Napomenula je da se posebno moraju zaštititi djeca od bilo kog vida diskriminacije u obrazovnom sistemu, radi poboljšanja pristupa inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju, jačanju tolerancije i poštivanja različitosti u obrazovnom sistemu.

Nakon sastanka, ministrica Borovac i načelnik Mišurić Ramljak posjetili su naselje Hrastovi, gdje su razgovarali s mještanima o priotritetnim potrebama za poboljšanje uvjeta života u ovom, jednom od najvećih romskih naselja u BiH.

Ministrica Borovac je istaknula da BiH polaže veliku pažnju i izdvaja značajna sredstva za rješavanje stambenog pitanja, zaposlenja i zdravstvene zaštite romske populacije u našoj zemlji.

Po njenim riječima, kroz Dekadu Roma, BiH je putem budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice od 2009. godine do sada izdvojila 17.337.000 KM za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma. Kada se tome doda više od 9.378.000 KM sufinancirajućih sredstava, to je cifra od gotovo 27 milijuna KM za rješavanje problema Roma.

Naglasila  je da je naša zemlja u toku realizacije Akcionog plana i obaveza prema Dekadi napravila najveći napredak u rješavanju stambenih problema Roma. Do sada je izgrađeno ili rekonstruirano više od 740 stambenih jedinica u 60 općina, a više od 1.000 romskih porodica su bili korisnici projekata obnove infrastrukture.

Kada je riječ o rezultatima Dekade, znatno je uvećan broj romske djece koja redovno pohađaju školu, više od 475 Roma uključeno je u projekte zapošljavanja, a učinjen je i napredak u oblasti zdravstvene zaštite.

Značajna sredstva se ulažu i putem IPA fond, a u toku je projekt vrijedan pet milijuna eura, a koji se realizira u dvije faze.

U 2013. je počela realizacija prve faze, u iznosu od 2,5 milijuna eura, a 80 posto sredstava će biti direktno uloženo u stambeno zbrinjavanje Roma. Ovim IPA projektom je planirana izgradnja ili rekonstrukcija još 150 stambenih jedinica.

Uskoro počinje realizacija druge faze tog IPA projekta, vrijedne također 2,5 milijuna eura, od kojih je značajan dio namijenjen za rješavanje stambenog pitanja Roma u Brčko Distriktu, Modriči, Gračanici, Tuzli, Bijeljini, Zavidovićima, Zenici, Kaknju, Gradačcu i Banovićima.      

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak je kazao Feni da su posjetili romsko naselje Hrastovi, te da je s ministricom Borovac razgovarao o poboljšanju uvjeta života Roma u tom naselju.

- Prije svega se to odnosi na vodoopskrbu, na rješavanje stambenih i infrastrukturnih problema Roma - vode, puta, javne rasvjete i svih drugih problema koji se tiču zapošljavanja, pristupa obrazovanju i pokušaju osiguravanja radnih mjesta za Rome koji žive na području općine Kiseljak - naveo je Mišurić Ramljak.

Borovac je istaknula da će, uz zajednički angažman, raditi na rješavanju infrastrukturnih problema koji su izneseni tijekom posjete naselju Hrastovi.  

Mišurić Ramljak je, govoreći o procesu povratka na području općine Kiseljak, istaknuo da je on završen 2003.-2004. godine, riješeni su svi imovinski zahtjevi, povrat imovine, ljudi su se vratili. Po njegovim riječima, ostaje još samo problem obnove dijela porušenih domova koji u proteklih 15-ak godina nisu završeni.

- Njih je jako mali postotak. Imamo određeni broj interno raseljenih obitelji. Po našim evidencijama, njih imamo na području općine Kiseljak 13 - naveo je Mišurić Ramljak, dodajući da je razgovarano i o tome kako da se zbrine i tih 13 interno raseljenih obitelji na području ove općine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?