PUT U EU

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana: Fokusirat ćemo se na povezivanje, projekte i put ka EU

16.03.2018.
u 15:18

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crndak rekao je kako su danas razgovarali o pripremama za summit u Bugarskoj za koji imaju velika očekivanja jer je to prvi ovakav događaj nakon 15 godina

Šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana razgovaralo je danas u Sarajevu o odnosima u regiji i onome što ih čeka u narednom periodu. Zaključili su kako je potrebno paralelno nastaviti izgradnju što boljih odnosa u regiji, ali i projekata koji će donijeti korist građanima i biti podrška na putu ka EU.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crndak rekao je kako su danas razgovarali o pripremama za summit u Bugarskoj za koji imaju velika očekivanja jer je to prvi ovakav događaj nakon 15 godina.

-Opredijeljeni smo dati maksimum kako bi taj summit dao što bolje rezultate. Razgovarali smo o pripremama i za summit u okviru Berlinskog procesa koji će u srpnju biti održan u Londonu. Usuglasili smo se da se fokusiramo na konkretne projekte, jačanje ekonomija, infrastrukturno povezivanje, podršku poduzetništvu, bolju povezanost gradova i rješavanje pitanja kao što je veoma skupa roaming usluga u Zapadnom Balkanu, rekao je Crnadak.

Kazao je i kako su razgovarali o novoj strategiji EU kada je riječ o Zapadnom Balkanu. Istaknuo je kako je strategija dala dodatni podstrek regiji i potvrdila opredjeljenje EU da Zapadni Balkan zaista postane dio EU.

-Iz kuta BiH za nas je vrlo važno da je onih šest inicijativa koje je EU izdvojila i da je najvažnija na prvom mjestu - borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i vladavina prava, rekao je Crnadak.

Ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharieva kazala je kako žele ove procese dovesti u nepovratnu fazu i da oni postanu nezaustavljivi, što je na neki način ugrađeno i u vanjsku politiku EU.

-Želimo poduzeti konkretne mjere koje će omogućiti da građani ovih balkanskih zemalja osjete razliku. Kada govorimo o povezivanju, ono se ne odnosi samo na puteve i napajanje električnom energijom, već na povezivanje ljudi, poslovne zajednice i razvijanje poduzetništva, rekla je Zaharieva.

Istaknula je kako je nova strategija EU vrlo konkretna, dobro urađena i sadrži konkretne prijedloge i inicijative koje nose određenu perspektivu i otvaraju horizonte te predviđaju razvijanje ovih zemalja prema sopstvenom tempu.

Glavni direktor direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson rekao je kako se ovaj sastanak dešava u vrlo bitnom trenutku jer se pitanja koja se odnose na Zapadni Balkan nalaze na samom vrhu agende EU, te da je to sigurno zato što Bugarska predsjedava EU.

-Pravila pridruživanja su vrlo jasna i moraju se slijediti. Strategija je jasna i navodi točno što se treba uraditi kako bi se napravio napredak - reforma vladavine zakona, ekonomska reforma i pomirenje, rekao je Danielsson.

Istaknuo je kako je na današnjem sastanku naglašena važnost regionalne suradnje koja je ključna za sve tri oblasti, a da u svim procesima imaju podršku EU.

Nakon sastanaka objavljena je i zajednička izjava u kojoj su poručili kako su uvjereni da ovakvi sastanci mogu ojačati suradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti suradnju i omogućiti da regija govori jednim glasom u oblastima od zajedničkog interesa, posebno ka EU.

-Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regije i s regijom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU europskoj perspektivi za Zapadni Balkan, kao što je naglašeno u dokumentu Europske komisije 'Vjerodostojna perspektiva za proširenje i unaprjeđenje angažmana EU sa Zapadnim Balkanom'. Mi toplo pozdravljamo njenu pozitivnu političku poruku za cijelu regiju i otvorenu perspektivu da se krene naprijed na našim europskim putevima, na osnovu naših sopstvenih zasluga i tempom kojim smo ih ostvarili, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru prometa i energetike te pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transportnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. Prepoznaju značaj digitalizacije i cijene sve aktivnosti u vezi s tim te toplo pozdravljaju predstojeći summit Zapadnog Balkana o digitalizaciji koji će se održati u Skoplju u travnju 2018. godine, a na kom će se odrediti smjernice i prioriteti za digitalizaciju naše regije.

-Ostajemo posvećeni jačanju sigurnosti u regiji kao pouzdan partner EU u domenima sigurnosti, borbe protiv organiziranog kriminala, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ilegalne migracije, kao i sigurnosti granica i upravljanja migracijama, zaključuju ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije