INTERVJU Denis Lasić, ministar prometa i veza FBiH

Ministri iz reda DF-a remete odnose u Vladi Federacije BiH

'bih...mostar...101111...denis lasic...premijer vlade hercegovacko neretvanske zupanije...foto: Braco Selimovic'
05.06.2015.
u 10:51

Najviše sam ja ‘razvlašćen’, ali ne želim sam imenovati čelnike HT Mostara, BH Telecoma, Željeznica, Autocesta bez odluke Vlade FBiH, poručio je Lasić

Ni jučerašnja sjednica Vlade Federacije BiH nije završila bez nesporazuma, a moguće je da je to početak novoga raspleta.

Napustili su je ministri Demokratske fronte i poručili da do daljnjeg neće sudjelovati u radu Vlade, ali da ne napuštaju svoje fotelje.

Ministar prometa i veza Denis Lasić tvrdi kako ovi potezi imaju pozadinu i objašnjava da je u pitanju pokušaj zadržavanja monopola, upozoravajući da se ovakvo stanje neće moći zadržati.

Večernji list: Ministre, iz DF-a su jučer krajnje kontradiktorno poručili kako napuštaju koaliciju, ali da ostaju u Vladi te da neće biti dio većine u Parlamentu?!
Ne razumijem uopće što znači takva konstrukcija. Ali je posve jasno da takva situacija ne može dugoročno opstati. Ne razumijem njihova stajališta naprosto jer zahtjevi koje su iznijeli njihovi ministri oko zadržavanja uredbe nisu u skladu sa zakonima.

Večernji list: Kako komentirate zahtjeve koje su uputili iz ove stranke?
Ministri iz DF-a se moraju uozbiljiti i početi raditi u interesu svih građana i naroda, a ne se baviti politikantstvom, ili pak moramo dobiti novi sastav vlasti bez DF-a. Oni moraju prihvatiti realnost FBiH, građana i konstitutivnih naroda. Vjerojatno sam najviše ja ‘razvlašćen’ s činjenicom oko imenovanja upravnih tijela koje donosi Vlada. HT Mostar, BH Telekom, Željeznice, Autoceste, sve su to poduzeća u kojima bih trebao imenovati čelne ljude. No, želim da sve te odluke donese Vlada, ne ja kao pojedinac. Očito je da se DF nije uspio odmaknuti od ispunjavanja želja raznim lobijima i privatnim interesima.

Večernji list: Zanimljivo je kako se dio ministara poziva na uredbu, zar se oblast imenovanja ne može urediti, ili već nije uređena zakonom?
U početku se svatko pozivao na ono što njemu odgovara, no kao što i sami kažete, sve je uređeno zakonom i sasvim jasno. Mi smo Vlada koja je sačinjena od novih političkih subjekata i da bismo ispunili svoj program, moramo staviti prioritet na smjene uprava i nadzornih odbora. To nije ništa novo, uobičajena je procedura i praksa i ne treba na to stavljati poseban naglasak. Jednostavno da bi stranke koje čine Vladu ispunile svoj program i obećanja dana glasačima koji su im osigurali mjesto u toj vladi, one moraju na čelne pozicije dovesti ljude s kojima će moći raditi i koji će ostvarivati pozitivne rezultate. 

Večernji list: Godinama se u izgradnji autoceste zaobilazilo područje Hercegovine, te je od stotinjak kilometara u FBiH, u Hercegovini izgrađeno tek desetak. Kada se može očekivati autocesta od granice s RH do Mostara, odnosno spajanje sa Sarajevom?
Izgradnja autoceste na koridoru Vc se nastavlja krajem ove godine. Riječ je o novih 11 kilometara autoceste od Međugorja (Zvirovići) do Počitelja. Za ovu dionicu su osigurana financijska sredstva Europske investicijske banke (EIB). Najinteresantniji objekt na dionici Počitelj - Međugorje će biti most Počitelj, najduži most na koridoru Vc. Njegova dužina će iznositi 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara. U tijeku je evaluacija ponuda, zatim slijedi raspisivanje natječaja. Predviđamo početak radova na ljeto ove godine. Također smo u pregovorima s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) oko financiranja nastavka ove dionice u dužini od 7 km (sekcija Počitelj – Buna (Rotimlja)). Novi kilometri na jugu će svakako biti od velikog značaja za turizam i gospodarstvo. Pozitivni učinci će se ogledati u spoju Počitelja i Međugorja, a i Mostar će se približiti regionalnim središtima u susjednoj Hrvatskoj i drugim zemljama EU.

Ostatak intervjua čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 2

KR
krtica
02:59 06.06.2015.

ministri iz reda DF-a: ni hladni ni vruci, mlaki i mlitavi, bez nacionalnog opredijeljenja, bez orjentacije i cilja; zato - van iz vlade i fotelja!!!

JM
jezero-matica
16:41 05.06.2015.

"Ministri iz reda DF-a remete odnose u Vladi Federacije BiH"! Zar im to nije posao, zato su i postavljeni da vrse sabotazu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije