njemačko-britanska inicijativa

Ministri Hammond i Steinmeier dolaze u petak u Sarajevo

Hammond
14.01.2015.
u 08:57

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova razgovarat će s članovima Predsjedništva BiH, liderima stranaka, obratiti se Parlamentu

Ministri vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier i Velike Britanije Philip Hammond doći će u petak u BiH. Prema našim saznanjima, dvojica ministara boravit će u Sarajevu, a cilj je razgovarati o zaključcima koje je Vijeće za vanjske poslove EU u prosincu 2014. donijelo o BiH. Predsjedništvo BiH je nedavno usvojilo Prijedlog izjave o prihvaćanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU. Ovom izjavom se BiH obvezuje na provedbu reformi na putu k EU. Usvajanje ove izjave EU je nedavno postavio BiH kao uvjet kako bi, nakon što je potpisan 2008., konačno na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Predsjedništvo BiH je svoj dio posla završilo, sada je na liderima stranaka da se izjasne o izjavi i postigne konačni dogovor. Prijedlog izjave na koju bi trebali svoje potpise staviti trojica članova Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović ima nekoliko načela i tri konkretne točke u kojima se izjavljuje kako su potpisnici izjave suglasni i neopozivo se obvezuju na reforme u BiH. EU traži potpise svih lidera parlamentarnih stranaka, Predsjedništva BiH i usvajanje državnog Parlamenta. Steinmeier i Hammond uputili su nedavno otvoreno pismo građanima BiH u kojem stoji da će iduće četiri godine biti odlučujuće za budućnost te države za koju je nužno brzo formiranje vlasti koja bi kao prioritet trebala odrediti konkretne reforme. Steinmeier i Hammond naglašavaju u tom pismu kako žele da demokratski sustav BiH učinkovito funkcionira, a zemlja bude neovisna i jaka.“Želimo da vaša nova vlada bude prva na tom putu, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju potpore onima koji odrede put k boljoj budućnosti”, stoji u pismu.Upravo o ovim stvarima, a najviše o mogućem dogovoru kako bi Prijedlog izjave naišao na odobrenja i kako bi ga potpisali svi, dvojica ministara će razgovarati s liderima stranaka. Planirano je da se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, i Philip Hammond, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, obrate zastupnicima. Planiran je sastanak s članovima Predsjedništva BiH te zajednički ručak kojem bi se pridružili i predsjednici parlamentarnih stranaka u BiH. Steinmeier i Hammond tražit će od lidera stranaka mišljenja, stavove o Prijedlogu izjave, te u čemu pojedini vide prepreke za njeno konačno usvajanje. Tražit će i rokove do kada će BiH ispuniti preuzete obveze. - Trebaju nam partneri u BiH s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo, poručili su njemački i britanski ministri vanjskih poslova građanima BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije