formiranje tajništva

Ministarstvo za izbjeglice u RS-u ukida se nakon izbora?

06.04.2018.
u 11:17

Vlada RS razmatra mogućnost ukidanja Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe, a umjesto te institucije u planu je formiranje tajništva pri Vladi, koji bi se bavio ovim pitanjem, saznaju Nezavisne novine. 

Taj proces bi bio urađen po ugledu na organizaciju Vlade Srbije, koja u svom sastavu, osim ministarstava, ima tajništva, koja se bave pitanjima važnim za državu.

Vjeruje se da će se na ovaj način smanjiti administracija i troškovi, a da će novac, putem planiranog tajništva za izbjeglice i raseljene osobe, biti onda usmjeren u praktične projekte. Takođe, kako saznaju, cijeli postupak će biti proveden u koordinaciji s međunarodnim partnerima koji pomažu realizaciju Reformske agende i reformu administracije.

U Vladi RS jučer nitko nije službenkomentar odgovorio na pitanje koje smo uputili, ali neslužbeno se doznaje da do izbora sigurno neće biti promjena u organizaciji Vlade.

"Postupak eventualne reforme Vlade može se razmatrati kada bude poznato tko će činiti novu vlast nakon listopada", rečeno je.

Takođe, kako je rečeno, prilikom reorganizacije Vlade mora se voditi računa o članu 92. Ustava RS stav pet, koji definira da Vlada RS do završetka impelemtacije Aneksa VII, koji se odnosi na povratak izbjeglica, mora imati 16 ministarstava i etnički sastav Vlade u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine. To znači da Vlada mora imati osam ministara Srba, pet ministara Bošnjaka i tri ministra Hrvata.

Kako se ne bi išlo u postupak izmjene Ustava RS, koji je dosta kompliciran, rečeno je da se razmatra mogućnost spajanja i razdvajanja postojećih ministarstava, poput, recimo, odvajanje resora vodoprivrede iz resora poljoprivrede u resor industrije.

Za komentar juče je jedino bio raspoložen Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je za Nezavisne rekao da Bošnjaci neće podržati ukidanje Ministarstva.

Kaže da je uvjet za eventualno ukidanje Ministarstva da parlament BiH formalno proglasi proces povratka završenim.

"Dok se to ne dogodi, mi nećemo podržati takve planove, iako, iskreno, Bošnjake se u entitetu RS i ne pita baš previše. Ono što je sad najvažnije jeste da se implementira Revidirana strategija povratka, a aktivnosti koje su njome definirane još ni izbliza nisu završene", rekao je on.

Salkić kaže da je minimum uvjeta koje treba ispuniti da budu zatvoreni kolektivni centri koji postoje na cijeloj teritoriji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije