Internet i sigurnost

Ministarstvo sigurnosti BiH objavilo: Sigurnosni incidenti uključivali su i terorističke aktivnosti

Man at Computer --- Image by © 68/Ocean/Corbis
19.05.2016.
u 08:00

Svijet je globalno selo i s nekoliko klikova informatički stručnjak može napraviti što želi. Doslovno izazvati kaos u cijelom svijetu. Hakerski napad na nuklearne elektrane, kemijske tvornice, sustav za upravljanje vlakovima..., može izazvati nesagledive posljedice... - Nagli i fantastični tehnološki skok prati isto tako nagli i zastrašujući porast novih oblika kriminala. Praktično ne postoji ni jedna nova tehnologija, aplikacija, servis ili medij koji već samim svojim pojavljivanjem nije stvorio novi, prateći oblik kriminala, kazao je predsjednik Društva za informacijsku sigurnost Srbije Zoran Živković. A BiH, primjerice, iako je potpisala konvenciju o cyber-kriminalu još prije 15 godina, nema državni tim koji će odgovoriti na računalne incidente, javlja AJB. Ipak, za razliku od državne razine, u entitetu RS počeo je s radom CERT u okviru Agencije za informacijsko društvo RS-a, sa zadatkom prevencije i zaštite od računalnih sigurnosnih incidenata u ovom entitetu. Ministarstvo sigurnosti BiH je, pak, predložilo strategiju za uspostavu bh. CERT-a, koju je usvojilo i Vijeće ministara BiH.

- Strategijom je predviđeno formiranje radne skupine za izvršenje priprema za uspostavu CERT tijela, koja je formirana 2011. godine. Ona je Vijeću ministara BiH predložila akcijski plan za uspostavljanje CERT-a koji bi se odnosio na institucije BiH, odnosno njihovu kritičnu IT infrastrukturu, rečeno je za Al Jazeeru iz ovog ministarstva.

- Do sada su u Bosni i Hercegovini sigurnosni incidenti u cyber-prostoru uključivali cyber-kriminal i terorističke aktivnosti u kojima su kaznena djela i prekršaji uključivali računalne uređaje, računala, laptope, pametne telefone, tablete, te mreže. Tu su još poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost, mržnju i netoleranciju, te javno poticanje na terorizam i teroristička propaganda na web-stranicama, blogovima, forumima.

- Budući da je internet jedinstven i vrijedi za sve, svi su jednako i ranjivi. Suštinski ne postoje razlike, svi su ugroženi, a najugroženiji su oni koji nemaju zakon, startegiju, CERT-ove, nisu dio svjetske zajednice u toj domeni, kaže informacijsko-sigurnosni stručnjak Živković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?