Na sastanku pokrenuto pitanje o podvaljenoj uredbi

Ministar Isak morat će odgovoriti županijama o pokušaju nametanja neustavnih federalnih obilježja

storyeditor/2024-05-22/policija_1-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg
23.05.2024.
u 14:03

Umjesto da federalni ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak prestane kršiti Ustav ovoga entiteta, on se na posljednjem sastanku s predstavnicima Federalne uprave policije te županijskih policija i ministarstava unutarnjih poslova obvezao dostaviti objašnjenje oko fiktivnih federalnih policijskih obilježja koje se pokušava nametnuti županijskim policijama, piše Večernji list BiH. Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, naime, na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, obvezalo se da će dostaviti odgovore na upite koji se odnose na uredbu o jedinstvenoj policijskoj odori policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine. Upravo je to pitanje jedinstvenih obilježja na odorama pripadnika županijskih policijskih agencija izazvalo kontroverze i neslaganja u hrvatskim županijama.

Neslaganje županija

Naime, uredba o jedinstvenoj policijskoj odori donesena je krajem srpnja 2023. godine. Tada je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno usvojila uredbu koja propisuje jedinstvenu policijsku odoru za policijske snage u ovom entitetu. Ova odluka izazvala je različite reakcije, posebno u hrvatskim županijama. Problem je bila podvala u dokumentu. U uredbi su, naime, u posljednji trenutak preinačena određena rješenja. Dokument koji je usvojen nije bio u skladu s onim što je dvije i pol godine usuglašavala radna skupina koja je uključivala predstavnike Federalne uprave policije i županijskih policija. Ministar unutarnjih poslova Ramo Isak je, mimo usuglašenog rješenja, kolegama ministrima podvalio da županijske policijske strukture, uz oznake svoje županije, imaju oznake policije Federacije BiH, koja zapravo ne postoji. Iako je cijela Vlada Federacije BiH poduprla taj prijedlog, brzo se utvrdilo kako je Isak prevario kolege te im je doslovno na sjednicu Vlade donio drukčiji dokument od usuglašenog. Svejedno, reagirale su hrvatske županije. Četiri županije: Posavska, Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska jasno su poručile da neće primjenjivati ovu neustavnu i nezakonitu uredbu. Iako su županijske strukture spremne na jedinstveni izgled odora, insinuiranje o policiji Federacije BiH nije prihvatljivo. Članovi Povjerenstva o odori i obilježjima, kao i visoki policijski dužnosnici, tvrde da su jedini nadležni za odore na razini županija, bez ikakvog upliva iz Federacije BiH. Ukratko, hrvatske županije smatraju da je neustavno i neprimjereno nametanje oznaka policije Federacije BiH na njihovim policijskim odorama. Da su županijske strukture posve u pravu, nedvosmisleno navodi Ustav Federacije Bosne i Hercegovine. I to u dijelu koji se tiče podjele ovlasti između federalne i županijske vlasti.

Ujedinjenje policija

- Županijama pripadaju sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene federalnoj vlasti. Posebice su mjerodavni za sljedeće: uspostava i nadziranje snaga policije koje nose jedinstvene federalne odore sa županijskim oznakama - stoji eksplicitno u Ustavu Federacije BiH. No, to u uredbi koju je kolegama podvalio Isak ovako izgleda: policijske agencije imaju jedinstvene odore s jedinstvenim federalnim oznakama na jednome ramenu te oznake županija na drugome ramenu. Čudi kako hrvatski politički dužnosnici u Federaciji BiH nisu ovo pitanje delegirali Ustavnome sudu ovoga entiteta koji bi ga, posve pouzdano, poništio. Valja reći kako ovakva odluka, posve sigurno, nema samo ceremonijalni karakter s označavanjem policije, nego je s obzirom na dosadašnje ambicije više bošnjačkih političkih i policijskih dužnosnika (is)korak prema stvaranju jedinstvene policije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koja bi bila hijerarhijski podređena federalnom ravnatelju policije, ali i ministru unutarnjih poslova. Kada se pak ima na umu kako se godinama krše zakonske odredbe o unutarnjim poslovima pa se na čelu Ministarstva unutarnjih poslova i Federalne uprave policije nalaze dvojica Bošnjaka, a što je nespojivo, onda ne treba iznenađivati da se ide korak naprijed te se ignorira i sam federalni Ustav BiH. Neshvatljivo je da je Vlada produljila mandat aktualnom ravnatelju policije Vahidinu Munjiću, čak i unatoč tome što je obuhvaćen istragom oko potpore narkokartelu umjesto da pokrene procedure i započne izbor novoga ravnatelja ove važne institucije. Prema odredbama zakona, za ravnatelja Federalne uprave policije mora biti imenovan policajac nebošnjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije