Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ministar Hadžić zbog izbora obmanjuje javnost?

Ćopić kaže da mu nije jasno da ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić (SDP) izgleda jedini ne zna kada BiH preuzima kontrolu neba
02. listopada 2014. u 09:19 0 komentara 465 prikaza
zrakoplov
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Operacija preuzimanja kontrole neba u BiH počinje 13. studenog, što je objavljeno u svim međunarodnim publikacijama, izjavio je Srni vršitelj dužnosti zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Damir Ćopić.

Ćopić kaže da mu nije jasno da ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić (SDP) izgleda jedini ne zna kada BiH preuzima kontrolu neba.

"Kao vođa tog projekta sudjelovao sam u pregovorima sa Eurocontrolom, ali me ministar Hadžić eliminirao i formirao izaslanstvo koje je nastavilo pregovore, pa možda nisu najbolje razumjeli kada počinje preuzimanje", ističe Ćopić.

On napominje da je ministarstvo, na čijem je Hadžić čelu, trebalo početi pregovore o izmjenama međudržavnih ugovora o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga zračnog prometa između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske i Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje tih usluga između Vijeća ministara BiH i vlada Srbije i Crne Gore, ali da još nisu počeli.

Komentirajući informacije Ministarstva transporta i komunikacija BiH o nedoličnom ponašanju v.d. uprave BHANSA-e koja je otputovala u Kinu kada je trebalo početi operacije preuzimanja kontrole neba, Ćopić kaže da su otišli da bi "spasili" važne ugovore koji nisu potpisani zbog blokade ljudi bliskih Hadžiću, koji sjede u Vijeću Agencije.

"U Kini se održavao ATC Global - svjetska konferencija o kontroli neba gdje se ne potpisuju nikakvi dokumenti. Cilj naše posjete je bio da zamolimo dobavljače, koji su bili u Kini, da odobre prolongiranje potpisivanja ugovora za nabavku opreme koji nisu potpisani jer nije data suglasnost predsjednika Vijeća BHANSA-e", naveo je Ćopić.

On je rekao da je Hadžićev savjetnik predsjednik Vijeća Agencije, te pojasnio da je ekipa stručnjaka BHANSA-e bila u ožujku na ATC Globalu u Madridu gdje su eksperti precizirali šta je potrebno nabaviti od opreme koja je preduvjet za preuzimanje kontrole neba.

"Nažalost, to još nismo učinili zbog navedenih blokada, pa smo se u Kini ispričavali", kaže Ćopić.

Ministar Hadžić je na Vijeću ministara iznio informaciju o nedoličnom ponašanju v.d. uprave BHANSA-e zbog čeka je Ministarstvo zaduženo da za sljedeću sjednicu pripremi odluku o razrješenju vršitelja dužnosti uprave ove agencije. Hadžić je rekao da je preuzimanje kontrole neba počelo i prije 1. listopada, navodi Srna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.