Sukob vlasti i oporbe u Turskoj oko BiH

Ministar Davutoglu zbog rata u BiH optužuje svoju političku konkurenciju

'TBMM PLAN VE BUTCE KOMISYONU, DISISLERI BAKANLIGI\'NIN BUTCESINI GORUSMEK UZERE TOPLANDI. DISISLERI BAKANI AHMET DAVUTOGLU, BAKANLIGININ 2013 BUTCESINE ILISKIN SUNUM YAPTI.  (ANADOLU AJANSI - MUAMMER
Foto: 'MUAMMER TAN'
17.07.2014.
u 10:08

Ministar Davutoglu optužio svog konkurenta da nije u vrijeme rata pomagao Bošnjacima

Turski premijer Tayyip Erdogan nije jedini čelnik ove države koji o unutarnjim političkim, nacionalnim, ekonomskim prilikama u BiH, licitira u predizborne svrhe. Temu koja se zove BiH i Bošnjaci u jeku predizborne kampanje potencira i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davotuglu, inače autor knjige “Strategijska dubina“. On je oporbenog čelnika i pretendenta na mjesto predsjednika Turske Ekmeleddina Ihsanoglua, optužio da u vrijeme dok je obnašao dužnost predsjednika Saveza islamskih zemlja (OIC) nije ništa tijekom rata uradio na zaštiti Bošnjaka u BiH. “Želim podsjetiti one koji žele prikriti svoj uspjeh u vanjskoj politici tijekom rata u Bosni, uz tadašnjeg predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, zajedno s ministarstvom vanjskih poslova, ostalim čelnicima organizirali smo pomoć. Ja sam putovao u Sarajevo i bio solidaran s bratskim narodom”, uzvratio je Ihsanoglua, kandidat dvije oporbene stranke za mjesto predsjednika Turske na Davutogluove prozivke. Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu tijekom predizborne kampanje optužio je Ekmeleddina Ihsanoglua kako nije trebao biti izabran za glavnog tajnika Organizacije islamske suradnje (OIC) u 2004. godini, jer nije bio dosljedan u zaštiti Bošnjaka u BiH. Na svom Twitter profilu turski ministar Davutoglu u povodu 19. godišnjice masakra u Srebrenici je objavio tekst “kako nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu i nećemo dopustiti da se zaboravi, čak i ako svi drugi zaboravljaju. Učimo i izvlačimo pouke iz pogrešaka međunarodne zajednice u prošlosti. Mi ćemo i dalje raditi za mir i stabilnost na Balkanu”. Spomenimo da u svoj knjizi “Za razliku od 19. stoljeća”, piše prvi čovjek turske diplomacije, “u novoj konjukturi, najvažniji čimbenik je SAD”. “SAD”, nastavlja dalje, “svoj utjecaj na tom području nužno mora osloniti na čimbenike koji su ostali izvan njemačke i slavenske zone utjecaja.

SAD koji je uvidio da su Mađari, Hrvati i Slovenci na političkoj ravni naklonjeni Njemačkoj, Srbi Rusiji, a Bugari, Rumunji i Grci, u konjukturalnom smislu, objema stranama, htjeli - ne htjeli, nastojat će na sceni održavati bošnjački i albanski element kao sudionike balansa u regiji. Bliskost s Bošnjacima i Albancima Davutogluu smatra kao glavnu prednost Turske, i to predstavlja balkanski ključ u pogledu, kako geokulture, tako i geopolitike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije