znatno jeftinije

Mineralno gnojivo iz Turske stiglo u BiH, bit će jeftinije za 15-20 posto

poljoprivreda
07.05.2022.
u 10:15

- Još nismo napravili troškovnik, ali gnojivo će za poljoprivrednike biti znatno jeftinije od aktualne tržišne cijene za 15-20 posto, kazao je Aleksandar Golić

U Bosnu i Hercegovinu stigao je prvi kontingent od 3.000 tona mineralnog gnojiva iz Turske. Riječ je o dijelu odobrene izvozne kvote od 30.000 tona namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima u našoj zemlji, javlja BHRT.

Prvi kontingent dopremljen je Tvornici stočne hrane Golmix, koja posluje u sastavu kompanije Golić trade Gradiška.

- Još nismo napravili troškovnik, ali gnojivo će za poljoprivrednike biti znatno jeftinije od aktualne tržišne cijene za 15-20 posto, kazao je Aleksandar Golić, vlasnik Golić trade Gradiška.

Prema ugovoru o suspenziji carina koje je usvojilo Vijeće ministara, moguće je do kraja godine uvoz do 100.000 tona gnojiva u BiH, bilo iz Turske, bilo iz drugih zemalja.

Prema informacijama ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca isporuke mineralanog gnojiva su ugovorili samo distributeri iz Republike Srpske.

- Vjerujem i očekujem da će i struktura u Vladi FBiH to pitanje na adekvatan način tretirati i riješiti kako bi i poljoprivrednici iz FBiH imali mogućnost kupiti gnojivo. Međutim, ukoliko to ne bude, postoji
mogućnost da kupuju u Republici Srpskoj jer je vidljivo da je bila mnogo prisutnija mobilnost svih struktura kako bi mineralno gnojivo došlo do naših poljoprivrednika, kazao je Košarac.

Bosna i Hercegovina zatražila je od Turske da joj odobri uvoz mineralnog gnojiva kako bi amortizirala probleme koji su nastali zbog visokih cijena i nestašice mineralnih gnojiva na svjetskom i domaćem tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije