žepče

Milijun KM za obnovu cestovne infrastrukture

29.07.2016.
u 10:00

Općinski načelnik Mato Zovko i direktor Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Alojz Dunđer potpisali su ugovore o saniranju cestovne infrastrukture u vrijednosti od 362.549,93 konvertibilne marke. Radi se o rekonstrukciji i sanaciji lokalne ceste Radovlje - Milišić - Vinište, u ukupnom iznosu od 249.854,13 KM, i rekonstrukciji i sanaciji lokalne ceste u MZ Begov Han u ukupnom iznosu od 112.698,80 KM.

Žurni oporavak

Financiranje ovih projekata u okviru je projekta hitnog oporavka od poplava Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji se financira sredstvima Svjetske banke. Do sada je iz projekta hitnog oporavka od poplava za općinu Žepče izdvojeno više od milijun KM koje su prošle godine utrošene na saniranje cestovne infrastrukture i potpornih zidova. Prema riječima općinskog načelnika Mate Zovke, u saniranje cesta i potpornih zidova u mjesnim zajednicama Željezno Polje i Papratnica, koje su najviše bile pogođene u poplavama, utrošena je 681.000 KM, dok je za sanaciju jednog od najteže oštećenih cestovnih pravaca Lager - Jastrebarsko i sanaciju mosta uloženo 358.317 KM. - Realizacijom ovih ugovora, kao i novopotpisanih, poboljšat će se kvaliteta života stanovništvu u ruralnim dijelovima općine koji su pretrpjeli značajnu materijalnu štetu 2014. godine, objašnjava Zovko koji nije krio svoje zadovoljstvo potpisanim novim ugovorima za realizaciju projekata sanacije preostalih šteta na cestovnoj infrastrukturi u općini Žepče, čime se uspješno privodi kraju plan obnove i sanacije šteta od poplava. - Ove godine riješit ćemo cestu za Vinište koja se nalazi u najtežem stanju i za čiju je sanaciju trebalo dosta novca.

Kontrola radova

Projektom je predviđena izgradnja nove ceste širine četiri metra, a na jednom manjem dijelu obavit će se njezino proširenje. Također, sanirat ćemo cestu za Pepelare i izgraditi novu alternativnu cestu prema Kulucima, iznad željezničke pruge u Begovom Hanu. Posebno sam sretan i zahvaljujem direktoru Alojzu Dunđeru koji je navrijeme proveo sve pripreme za početak radova u mjesecu rujnu, a rok za završetak je 40 dana, kaže Zovko.

Alojz Dunđer, direktor Jedinice za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, naglasio da je potpisivanje ugovora prvi korak kako bi se krenulo u sam posao te da su izvođači dužni, u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, dostaviti dinamički plan izvođenja radova na odobrenje. Izvođači radova su također dužni dostaviti jamstvo da će posao biti dobro odrađen, zatim moraju dostaviti pet polica osiguranja i dužni su dosljedno poštivati sve odredbe ugovora, čiji sastavni dio je i plan upravljanja okolišem.

Dunđer je također naglasio da izvođači radova mogu očekivati nenajavljen posjet, to jest kontrolu, da bi se utvrdilo izvode li se radovi po ugovoru i određenim propisima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije