Naslovnica Vijesti

Milijun KM potpore uspostavi redovite linije Mostar - Zagreb

25. veljače 2018. u 09:00 0 komentara 473 prikaza

Vlada Federacije BiH pred kraj prošle godine dala je “zeleno svjetlo” za program utroška sredstava “Subvencije javnim poduzećima - unapređenje zračnog prometa Federacije BiH”, koji predviđa da se milijun maraka usmjeri za subvencioniranje pokretanja nove redovite zračne linije koja bi povezala Međunarodnu zračnu luku Mostar sa zagrebačkom kao značajnim prometnim čvorištem, piše Večernji list BiH.

Pokrivanje troškova

Kako je objašnjeno, subvencioniranje pokretanja nove linije utemeljeno je isključivo na pokrivanju troškova zrakoplovnih prijevoznika radi rentabilnosti i kontinuiteta te linije, a do iznosa od milijun maraka. Federalno ministarstvo prometa i veza zaduženo je vršiti kontinuiran nadzor o utrošku sredstava te s JP Međunarodna zračna luka Mostar potpisati ugovor kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba natječajnog postupka i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Isto federalno ministarstvo zaduženo je osigurati sredstva u proračunu u iduće tri godine za održavanje kontinuiteta redovite zračne linije koja bi povezala Međunarodnu zračnu luku Mostar s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb.

Jeftinije do odredišta

Mostarska zračna luka nedovoljno je iskorištena, a povezivanjem redovitom linijom s glavnim gradom Hrvatske sigurno bi se dobila bolja kvaliteta, ali i podigla potražnja za putovanjima iz Mostara. Zagrebačka zračna luka bilježi stalni rast broja međunarodnih linija i prometa pa će, primjerice, iz Mostara, uz presjedanje u Zagrebu, biti lako i brzo putovati u mnoge europske metropole, od Pariza na zapadu do Bukurešta na istoku.

Hercegovci su se do sada uglavnom morali oslanjati na splitsku, dubrovačku i sarajevsku zračnu luku prilikom planiranja letova u inozemstvo, a sada im se otvara mogućnost da preko Mostara brže i vrlo vjerojatno jeftinije stignu do europskih odredišta. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.