Financije u FBiH

Miličević zatekla 220 milijuna KM neizmirenih obveza

milicevic
Foto: VL
13.05.2015.
u 17:18

Milićević za zatečeno financijsko stanje u FBiH nije htjela okriviti nikoga iz prethodnih vlasti pojedinačno, već je kazala da je krivnja u "vođenim politikama", odnosno odsustvu proračunske odgovornosti

Federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je danas da je njen mandat zatekao oko 220 milijuna KM neizmirenih obaveza po osnovu prošlogodišnjeg proračuna FBiH, od čega su trenutno neizmirena još skoro 72 milijuna.

- Oko 42 milijuna su bila nenamjenski potrošena s podračuna - navela je Milićević na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu kada je na dnevnom redu bio izvještaj njenog ministarstva o izvršenju proračuna FBiH za 2014. godinu.

Milićević za zatečeno financijsko stanje u FBiH nije htjela okriviti nikoga iz prethodnih vlasti pojedinačno, već je kazala da je krivnja u "vođenim politikama", odnosno odsustvu proračunske odgovornosti.

Novoj vladi preostaju pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom, na čije uvjete se mora pristati, kao i reformski procesi te pokušaj proračunskih ušteda, u namjeri da bude uspostavljena (financijska) ravnoteža.

Ministrica je poručila da ne bi trebalo zakonima stvarati obaveze prema eventualnim novim korisnicima proračuna i dodala da se od 2,3 milijarde KM ovogodišnjeg proračuna Federacije, na "obveze" odnosi 1,3 milijardi, odnosno da se s preostalom milijardom ne može puno učiniti.

Izvještaj o izvršenju proračuna FBiH za 2014. zastupnici Predstavničkog doma nisu odobrili većinom glasova na današnjoj sjednici.

Za podršku je trebao najmanje 51 glas, a bilo ih je 39. Protiv je glasao 21 zastupnik, dok je 12 bilo suzdržano.

Osim izvještaja o izvršenju proračuna, zastupnici su upoznati, mada nisu glasali, s još dva izvještaja - o zaduženjima FBiH po osnovu emisije obveznica, kao i emisije trezorskih zapisa u prošloj godini.

Povodom prvog je rečeno da je potpuno izvršen plan o zaduženju obveznicama u vrijednosti od 140 milijuna KM, a o drugom izvještaju nije bilo diskusija.

Na kraju sjednice su predstavnici Federalnog ministarstva financija upoznali zastupnike i s izvještajem o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?