Upravni odbor UNO-a BiH očitovao se o kaznenim prijavama protiv hrvatskih dužnosnika

Milićević i Bevanda donijeli odluke u skladu s procedurama

28.03.2019.
u 08:00

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH jučer je zasjedao u Mostaru, a jedina točka dnevnog reda bila je izjašnjavanje o navodima kaznene prijave koju je podnio premijer Federacije BiH Fadil Novalić protiv predsjedatelja UO-a Vjekoslava Bevande i ministrice financija Federacije BiH Jelke Milićević.

UO UNO-a dobio je zahtjev Tužiteljstva BiH za izjašnjenje o okolnostima donošenja odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarina za autoceste jer se u kaznenoj prijavi premijera Novalića navodi da su ministri Bevanda i Milićević počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti prilikom donošenja ove privremene odluke.

Sve po zakonu

Tijekom rasprava na sjednici utvrđeno je kako je dnevni rad prilikom donošenja odluke usvojen jednoglasno i da je odluka usvojena u skladu s poslovnikom i propisanim procedurama, o čemu postoje zapisnici s četiri glasa “za”.

- Na jučerašnjoj sjednici većinom glasova usvojeno je mišljenje koje će biti dostavljeno Tužiteljstvu BiH, kako je od Upravnog odbora i zatraženo iz ove pravosudne institucije - navedeno je u informaciji za medije nakon održane sjednice. Naši izvori ističu kako je prijava premijera Novalića, prema njihovu mišljenju, isključivo političke prirode te kako Bevanda i Milićević ništa drugo nisu učinili osim što su donijeli odluke po kojima se radi već deset godina.

- Zbog nemogućnosti donošenja konačne odluke, već deset godina se prihodi od cestarina za autoceste raspoređuju na temelju privremene odluke. Svi sazivi u posljednjih deset godina nisu bili u mogućnosti donijeti konačnu odluku o ovome pitanju i još uvijek se radi na temelju privremene odluke.

Identična odluka

Odluka koja je sporna Fadilu Novaliću identična je onima koje se donose već deset godina i nitko od prozvanih dužnosnika ništa sporno ne vidi u njoj - poručili su naši sugovornici. Dodali su kako je druga mogućnost bila obustavljanje raspodjele novca, što bi predstavljalo veliki problem za poduzeća u čijoj su nadležnosti autoceste. - Donesene odluke bile su preduvjet za normalno funkcioniranje ovih poduzeća i uporište imaju u svim ranijim odlukama. Na pravosudnim tijelima sada je donijeti odluku o ovome pitanju, ali očitovanja nadležnih institucija jasno poručuju kako nema temelja za podnošenje kaznenih prijava protiv dvoje dužnosnika iz reda hrvatskog naroda - zaključili su naši sugovornici.

Činjenica da je premijer Novalić podnio kaznenu prijavu protiv svoje zamjenice u Vladi Federacije BiH samo pokazuje kakvi odnosi vladaju u još uvijek aktualnoj vlasti u ovome entitetu. Kako će se ovi događaji odraziti na proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, ostaje vidjeti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije