Parlament odlučio

Mijenja se Zakon o OSA-i, zastupnici će 
ga razmatrati po skraćenoj proceduri

18.05.2018.
u 08:00

S dnevnog reda zasjedanja 61. sjednice Zastupničkog doma PS BiH skinuto je više točaka jer za njih nije bilo dostavljeno mišljenje nadležnih parlamentarnih povjerenstava, piše Večernji list BiH. Tijekom rasprave o dnevnom redu, što je postalo uobičajeno u ovom Domu, neki od zastupnika potencirali su pitanje zbog čega povjerenstva ne zasjedaju i ne rade svoj posao, a što se u konačnici odražava i na dnevni red Doma. Posebno se to odnosi na višemjesečni problem blokade Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Burna rasprava

U Zastupničkom domu PS BiH odbijen je zahtjev Vijeća ministara BiH da izmjene Zakona o OSA-i budu razmatrane po hitnoj proceduri. Zastupnici su usvojili prijedlog da ovaj zakon bude razmatran po skraćenom postupku. Glasovanju je prethodila burna rasprava tijekom koje je većina zastupnika izrazila zabrinutost, prije svega zbog toga što OSA BiH skoro godinu radi bez parlamentarnog, civilnog nadzora, a ukazano je na to i što to povjerenstvo nije dalo svoj stav i mišljenje o Zakonu o OSA-i koji je došao pred zastupnike. Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH, kazao je da, bez obzira na važnost teme, nije nužna urgentnost u smislu hitne procedure za Zakon o OSA-i. Pri tome je Kožul podsjetio da je još u ožujku tražio da se na dnevni red sjednice uvrsti točka u okviru koje bi bio izvršen reizbor članova Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e u skladu sa Zakonom o OSA-i i poslovnikom Zastupničkog doma. No, bilo je i onih koji bi raspustili ovaj Dom do izbora, a to je predložio Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka. Zastupnici PS BiH također su odlučili, umjesto po hitnoj, po skraćenoj proceduri razmatrati izmjene Zakona o zastavi koje je predložio zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović. Inače, na dnevnom redu našlo se nekoliko prijedloga o izmjenama i dopunama nekih zakona. Između ostalog, to su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, zatim zakona o izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH, kao i zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH te Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Stanje kaotično

Predstavljen je i zahtjev Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma BiH s prijedlogom Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. U okviru rasprave o prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, u prvom čitanju na sjednici Zastupničkog doma Mirsad Đonlagić, predsjedatelj Kluba zastupnika SBB–a, ocijenio je da je stanje u visokom obrazovanju kaotično. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?