privatni centri u USŽ

Migrantima prijete zarazne bolesti

25.12.2018.
u 21:06

U prihvatnim centrima na području Unsko-sanske županije u kojima trenutno borave migranti povećana je opasnost od izbijanja zaraznih bolesti, upozorio je liječnik Hazim Kapić, doskorašnji ministar zdravstva USŽ, pišu Nezavisne novine.

"Tim ljudima je bolje u ovim centrima nego pod otvorenim nebom, ali sada imamo situaciju da je veliki broj ljudi koncentriran na vrlo malom prostoru. Samo u 'Biri' smješteno je oko 2.000 migranata, a situacija je rizična jer je preseljenje u prihvatne centre obavljeno na brzinu, a da se pri tome nisu poštivale potrebne zdravstvene norme", kaže Kapić.

Prema njegovim riječima, nisu urađeni trijaža i detaljan zdravstveni pregled migranata, zbog čega je došlo do miješanja zdravih i bolesnih.

Istaknuo je da je neophodno što prije obaviti ove aktivnosti kako bi se spriječila moguća pojava zaraznih bolesti.

U Ministarstvu zdravstva USŽ ističu da trenutno ne raspolažu dovoljnim brojem zdravstvenih radnika kako bi se taj posao uradio u kratkom vremenskom roku, te da je neophodno angažiranje dodatnog broja medicinara.

"Postoji mogućnost koju trenutno razmatramo, a to je da se angažiraju zdravstveni timovi iz gradova i općina koje nisu pogođene migrantskom krizom", rekli su u Ministarstvu zdravstva USŽ.

Ova problematika aktualizirana je nakon što je prije desetak dana u prihvatnom centru "Bira" preminuo 16-godišnji migrant iz Pakistana.

Iako se strahovalo da je uzrok njegove smrti neka zarazna bolest, ispostavilo se da je maloljetnik preminuo zbog zastoja u radu srca.

"Najčešće bolesti s kojima se trenutno suočavaju migranti su svrab i ušljivost i one se zasad uspješno liječe i preveniraju", potvrdili su u Domu zdravlja u Bihaću.

U Crvenom križu USŽ su rekli da su uvjeti u prihvatnim centrima u kojima borave migranti zadovoljavajući.

"Oni sada borave u zagrijanim prostorijama, a osigurana su im i tri topla obroka. Također, opskrbljujemo ih zimskom odjećom i obućom, kao i higijenskim priborom", kazao je Smail Kličić, tajnik CK USŽ.

Prema procjenama, na području USŽ trenutno boravi oko 3.000 migranata, od čega je njih oko 2.000 smješteno u tvornici "Bira", a ostali u prostorijama tvornice "Miral" u Velikoj Kladuši i u hotelu "Sedra" u Cazinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?