Fondacija Cure

Mi danas nemamo razloga za slavlje

žene
08.03.2016.
u 13:07

Na Međunarodni dan žena Fondacija Cure upozorila je da žene ne pristaju na to da im se samo jedan dan u godini pokloni pažnja, a ostatak godine ne vodi računa o njima niti problemima s kojima se suočavaju.

U aktivističkoj šetnji gradom članice Fondacije Cure zajedno s predstavnicima organizacija, formalnih i neformalnih grupa i pojedincima naglasile su kako bh. žene danas, u osiromašenoj državi, budućnosti ovisnoj o međunarodnoj pomoći i društvu opterećenom obavezama vraćanja kredita, nemaju razloga za slavlje. Svaka od njih izašla je s transparentima da bi ukazala na kršenja nekih od prava, posebno marginaliziranih grupa, prenosi Fena.

Glasnogovornica Fondacije Cure Vildana Džekman kazala je novinarima da su diskriminacija žene u radnopravnim odnosima i neujednačene porodiljske naknade tek neke od vrsta diskriminacije s kojima se bh. žene suočavaju.

- Nevidljive smo, nema nas u izvršnim organima, nema nas tamo gdje se donose važne odluke. Nismo direktorice važnih firmi, ne stižemo do tih pozicija.... Jedan dan kad nam ukažu poštovanje, možda je pravi trenutak da kažemo šta je s nama preostala 364 dana u godini - naglasila je. 

Osmi mart obilježava se širom svijeta kao Međunarodni dan žena, u vidu sjećanja na dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije