Veliki uspjeh

Poduzeće iz Zenice napravilo peć za tvrtku Boeing

14.07.2020.
u 11:38

Preduzeće Metalno iz Zenice prije samo nekoliko mjeseci bilo je u stečaju, a od sada proizvodi stroj koji će koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona Boeing.

Projekt izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bh. proizvodnje. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi tri milijuna maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač zrakoplova u svijetu, izvijestio je BHRT.

- Oni su ovu peć proizveli za tvrtku Boeing, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobiva tu kvalitetu i od njega se prave dijelovi za zrakoplove - kaže Albin Gutlić, tehnički rukovoditelj projekta.

Muharem Kolić, inženjerska podrška, kazao je da je riječ o velikom i teškom projektu, ali uz pomoć radnika i timske snage došlo se do najboljeg rezultata.

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u poduzeću Metalno, koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo s radom. Radnici su više nego zadovoljni.

- Ja sam bio radnik Metalnog 15 godina. Zadovoljan sam, jedan veliki projekt smo eto uspjeli završiti, očekujemo i drugi - kaže Husein Pašalić, radnik Almy Metalno, Zenica.

Realizacija projekta izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je zapravo nekoliko poduzeća iz Federacije BiH i Republike Srpske. Osim zapošljavanja bivših radnika, Metalno uskoro otvara i nova radna mjesta.

- Danas u ovoj sali radi 50-ak ljudi, a nekad je radilo 500, neće 500, ali daj Bože da radi 200, i to bi bio veliki pomak za Općinu Zenica, a i za BiH - kaže Ismet Begić, direktor Almy Metalno, Zenica.

U Metalnom je u tijeku gradnja još tri slične peći, a uskoro će sa radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo poduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike, navodi BHRT.

Općinski sud u Zenici 2016. godine pokrenuo je stečajni postupak u poduzeću za proizvodnju, montažu i promet čeličnih konstrukcija i opreme Metalno Zenica. Zbog lošeg stanja u poduzeću radnici su štrajkali i tražili isplatu zaostalih plaća. Radnici su optuživali Upravu za sklapanje štetnih ugovora, dizanja enormnih kredita bez validnog obrazloženja i promašene investicije. Poduzeće Metalno iz Zenice posluje od 1947. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?