sarajevo

Mesić: Zemlje koje žele u EU trebaju pojačati napore za ostvarenje tog cilja

Stjepan Mesic
FENA
04.07.2016.
u 15:18

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Sarajevu da atraktivnost Europske unije nakon odluke Velike Britanije o izlasku ne smije biti manja, već da mora biti još veća.  

On je, nakon sastanka s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem, rekao kako je važno da zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU pojačaju svoje napore za ostvarenje tog cilja i ispunjavanje uvjeta koje EU postavlja.

Mesić smatra da je EU najatraktivniji ekonomsko-politički klub na svijetu, zahvaljujući kojem Europa i dalje ostaje "veliki igrač" uz Kinu, Rusiju, SAD i druge.

Posebna prednost EU, po njegovom mišljenju, jeste što zahvaljujući otvorenim granicama isključuje rat kao političko sredstvo.

Istaknuo je da i sama EU snosi odgovornost za odlazak Velike Britanije jer nije riješila funkcioniranje samog sustava Unije i institucionalna pitanja, zbog čega dolazi do kriza unutar EU.

Kada je riječ o izbjegličkoj krizi u EU, Mesić je naveo kako se nije smjelo dozvoliti da eskalira situacija na Bliskom istoku, gdje se "očito radi o kontroli izvora i transporta energenata, uz floskulu da je riječ o nametanju demokracije".

Predsjednik DF-a Željko Komšić je naglasio da aktualno pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne treba pokolebati BiH na europskom putu, jer to znači zadržavanje tradicionalne trgovine s Hrvatskom što može imati negativne efekte na poljoprivredne proizvođače u BiH, ali je Njemačka ponudila pomoć u saniranju tih negativnih efekata.

Dodao je da situacija u kojoj se BiH nalazi zahtijeva što manje politikanstva, a više konkretnog rada, pa čak i po cijenu da u izbornim rezultatima neko bude oštećen zbog promocije ideja koji se možda neće svidjeti dominantno etničkom biračkom tijelu, ali će biti korisne za cijelu zemlju.

Komšić je naveo da će DF na predstojećim lokalnim izborima podržati kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice jer smatraju da je bio dobar načelnik u ovom mandatu i može graditi zajedništvo u toj sredini.

Precizirao je da DF na lokalne izbore izlazi sa 63 liste u oba entiteta i u Distriktu Brčko, imat će 21 kandidata za načelnike i gradonačelnike od čega su četiri žene, te istaknuo da svaka sredina ima isti tretman u DF-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije